ING: Verlies van honderdduizenden banen was onnodig

Marieke Blom, hoofdeconoom van ING Nederland: 'Zoals je de tuin niet moet snoeien als het vriest, moet je in de begroting niet snijden wanneer de economie krimpt.' Beeld ING
Marieke Blom, hoofdeconoom van ING Nederland: 'Zoals je de tuin niet moet snoeien als het vriest, moet je in de begroting niet snijden wanneer de economie krimpt.'Beeld ING

Honderdduizenden Nederlanders zijn onnodig hun baan kwijt geraakt omdat de overheid te hard heeft ingegrepen om de kosten te drukken. Dit verwijt op het kabinetsbeleid komt van economen van ING.

Sinds 2010 is voor zo'n 40 miljard euro gesneden in de overheidsbegroting. "Nederland toonde meer daadkracht dan andere landen bij het beteugelen van de uitgaven'', aldus hoofdeconoom Marieke Blom van ING in een rapport dat vandaag is gepubliceerd. "Maar terugkijkend weten we dat minder rigoureus snijden slimmer was geweest.''

Door de harde bezuinigingen werd het leven van de gemiddelde Nederlander duurder, terwijl veel ambtenaren en werkenden in de zorg minder te besteden hadden of hun baan kwijtraakten. Dat zorgde ervoor dat het economisch herstel in Nederland achterbleef bij dat in andere landen.

Zo nam de werkgelegenheid in Nederland vanaf 2010 amper meer toe. Ook de huizenmarkt kreeg een flinke tik. Aanscherping van de hypotheekregels was volgens ING een noodzakelijke correctie, maar zorgde er wel voor dat de woningverkoop verder terugviel, terwijl in andere landen de woningmarkt al herstelde.

Download hier het ING-rapport (PDF)

null Beeld ING
Beeld ING

De economische stagnatie zorgde er daarnaast voor dat de belastinginkomsten tegenvielen. Daardoor kostte het Nederland uiteindelijk meer moeite de begroting op orde te krijgen dan landen die meer tijd namen om hun tekorten terug te dringen.

"Zoals je de tuin niet moet snoeien als het vriest, moet je in de begroting niet snijden wanneer de economie krimpt'', zei Blom. "Met die wijsheid hadden waarschijnlijk een paar honderdduizend banen behouden kunnen blijven.''

Nederland is volgens ING wel toekomstbestendiger dan veel andere landen. Dat komt doordat ook de noodzakelijke hervormingen van de economie, zoals de verhoging van de AOW-leeftijd en de beteugeling van de zorgkosten, voortvarend ter hand zijn genomen.

Dat Nederland zo fors heeft gesneden in de kosten was nodig om te voldoen aan de Europese begrotingsregels. Die bepalen dat het begrotingstekort niet boven de 3 procent mag uitkomen. ING noemt een discussie over de Europese begrotingsregels "hoognodig om bij een volgende crisis de economische schade te beperken''. Gisteren gaf ook Jeroen Dijsselbloem al aan open te staan voor discussie over de Europese regels.

ING is niet de enig bank met een economisch bureau dat kritisch is op het gevoerde overheidsbeleid van de afgelopen jaren. De Rabobank liet eerder al weten dat de overheid meer geld moet investeren in de economie. Minister Henk Kamp reageerde daarop met het verweer dat niet de overheid, maar het bedrijfsleven het voortouw moet nemen bij investeringen.

undefined

null Beeld ING
Beeld ING
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden