ING verkoopt besmet Wolgotanker

ING Barings geeft haar investering in het Russische transportbedrijf Wolgotanker grotendeels op. De bank trekt zich terug nadat naar buiten is gekomen dat het Russische moederbedrijf Junkos zeer waarschijnlijk betrokken is bij het witwasschandaal rond de Bank of New York.

Van onze redactie economie

,,Ons partnerschap met Jukos was niet erg winstgevend dus besloten we de aandelen Wolgotanker te verkopen'', aldus A. Kalinin, directeur van Barings Vostok Capital, in de Moscow Times. Hij laat in het midden of de mogelijke betrokkenheid van Jukos bij het witwasschandaal de aanleiding is tot de verkoop.

Jukos-topman K. Kagalovski wordt genoemd in verband met het New Yorkse geldwitwasschandaal. De gerespecteerde Bank of New York is vermoedelijk gebruikt voor het doorsluizen en witwassen van tien miljard dollar (21,3 miljard gulden) uit Rusland. Sommige Amerikaanse kranten suggereren dat er ook IMF-geld bij zit. Kagalovski is de voormalig IMF-vertegenwoordiger voor Rusland. Zijn vrouw werd onlangs op non-actief gesteld als vice-directeur van de Oost-Europa-afdeling van de Bank of New York.

Het Russische handelsklimaat loopt met de IMF-affaire de zoveelste klap op. ,,Dit kan alleen maar negatieve effecten hebben op de investeringen van buitenlandse bedrijven in Rusland'', aldus een zegsman van de Russische ambassade in Den Haag. Hoe groot de invloed is, zal moeilijk zijn te meten. Campina Melkunie liet weten dat het schandaal niets verandert aan het beleid van het zuivelconcern. Campina bouwt momenteel een zuivelfabriek nabij Moskou. ,,Onze belangrijkste zorg is de Russische koopkracht'', zegt een Campinawoordvoerder.

Het Russische Jukos is het op één na grootste olieconcern van Rusland. Dochteronderneming Wolgotanker vervoert vooral olie en olieproducten en behaalde daarmee in het eerste halfjaar van 1999 een omzet van 140 miljoen dollar en een winst van 23 miljoen dollars. De ING-groep heeft nog een aandeel van veertien procent in Wolgotanker behouden, waarmee in totaal 32 procent van de onderneming in buitenlandse handen is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden