ING stoot neus in Hongarije Bank-verzekeraar grijpt naast Budapest Bank; in België nog wel kansen

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Financiële gigant Internationale Nederlanden is actief op zoek naar buitenlandse expansie. Maar het pad gaat niet over rozen. In Hongarije heeft ING zijn oog laten vallen op de Hongaarse staatsbank Budapest Bank. De Hongaren geven echter de voorkeur aan de Zwitserse rivaal Crédit Suisse. In België daarentegen is de hoop nog niet vervlogen.

Daar is ING nog volop in de race voor een nauwe alliantie met De Postcheque, de financiële afdeling van de Belgische posterijen met 1800 postkantoren en 1,2 miljoen rekeninghouders. Dit heeft een ING-woordvoerder in Amsterdam gisteren bevestigd.

Het Nederlandse financiële concern - moeder van Nationale-Nederlanden, ING Bank en Postbank - hoopte in Hongarije in korte tijd de beschikking te krijgen over een groot kantorennet, voor de verkoop van zowel bank- als verzekeringsprodukten. Daarmee zou het Poolse voorbeeld kunnen worden gevolgd, waar ING een jaar geleden een strategische deelneming verwierf in Bank Slaski.

Dat deze opzet met Budapest Bank (3500 werknemers, 70 kantoren) niet is gelukt - Crédit Suisse zat met een bod van 100 miljoen dollar iets beter - is 'jammer', beaamt de ING-zegsman. Maar het concern zit niet bij de pakken neer. “Er gebeurt in Hongarije en andere Oosteuropese landen zoveel. Er gaat haast geen dag voorbij of er wordt ons een voorstel gedaan, of we zien zelf wat.” ING is in Hongarije al actief met een kantoor van ING Bank en Nationale-Nederlanden.

In België blijken de kaarten nog niet geschud. Het postbedrijf is daar met zijn dochter De Postcheque al enige tijd op zoek naar een strategische partner om onder eigen naam bank- en verzekeringsprodukten op de markt te brengen. Liefst 260 binnen- en buitenlandse banken en verzekeraars zijn geïnteresseerd in zo'n vorm van samenwerking. Onder hen ING, dat enkele jaren geleden al in België tevergeefs probeerde de grote commerciële Bank Brussel Lambert over te nemen. Maar door tegenwerking van de zittende grootaandeelhouder Albert Frère bleef het ING-belang in BBL steken op 17,5 procent.

De Belgische Post (49 000 werknemers) werkt op spaargebied al sinds 1869 samen met de Belgische bank ASLK. Deze is tegenwoordig eigendom van het Belgisch-Nederlandse bank- en verzekeringsconcern Amev-Fortis. Aanvankelijk waren de postkantoren in België voor ASLK het belangrijkste distributiekanaal. Na 1960 heeft ASLK echter naast de postkantoren een eigen kantorennet in het land opgebouwd, met inmiddels zo'n 1200 filialen.

Van de ASLK-omzet aan bank- en verzekeringsprodukten loopt nog slechts een schamele twee procent via de postkantoren. In het betalingsverkeer is De Postcheque daarentegen nog wel een belangrijke speler. Samen beschikken de 1,2 miljoen particuliere rekeninghouders over een saldo-tegoed van omgerekend 5,5 miljard gulden.

De Belgische zakenkrant De Financieel-Ekonomische Tijd weet te melden dat ING hoge ogen gooit bij zijn poging het samenwerkingscontract met de Post in de wacht te slepen. Aantrekkelijk voor de Belgen zou zijn dat ING in Nederland niet alleen eigenaar is van de succesvolle Postbank, maar ook (samen met de PTT) van de landelijke keten van postkantoren. Belangrijkste rivaal op de short list van overgebleven kandidaten van de Belgische Post zou verzekeraar Royale Belge zijn. Net als bij Bank Brussel Lambert zwaait de Waalse zakenman Albert Frère daar de scepter.

De ING-woordvoerder kan niet bevestigen dat de partnerkeuze van de Post - sinds 1991 een 'autonoom' overheidsbedrijf - al in een beslissend stadium verkeert. Hij benadrukt dat het niet om een overname gaat, maar alleen om een mogelijk nauwe samenwerking.

Behalve ING heeft ook Fortis-dochter ASLK interesse kenbaar gemaakt voor het nieuwe contract met de Belgische posterijen. Vooruitlopend op de door de Post nog te maken partnerkeuze heeft ASLK wel besloten de nu 125 jaar oude samenwerking per 1 januari aanstaande officieel te beëindigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden