update

ING ontslaat financieel directeur vanwege witwasaffaire

Koos Timmermans Beeld ANP
Koos TimmermansBeeld ANP

Financieel directeur Koos Timmermans van ING is het eerste slachtoffer van de witwasaffaire bij de bank. Hij zal vertrekken zodra er een opvolger voor hem is gevonden, zo maakte ING vanochtend bekend.

Jan Kleinnijenhuis

De bank zegt hiermee tegemoet te komen aan de vele verontwaardigde reacties op de schikking die vorige week werd getroffen met het Openbaar Ministerie. Met die schikking kocht ING voor 775 miljoen euro strafvervolging af vanwege een jarenlang falend beleid in de controle op klanten. Volgens het OM konden criminelen in elk geval sinds 2010 ongestoord gebruikmaken van ING-rekeningen om geld wit te wassen, omdat de bank signalen van witwassen negeerde en zijn systemen zo instelde dat er nauwelijks sprake was van controle.

Timmermans is een oudgediende bij de bank en sinds 2017 als financieel directeur lid van de raad van bestuur. In eerdere functies was hij onder andere eindverantwoordelijk voor de gang van zaken bij ING Nederland, en daarom moet hij nu het veld ruimen, aldus president-commissaris Hans Wijers van ING.

Volgens Wijers is het aanstaande vertrek van Timmermans een reactie op de vele kritiek op de bank dat er niemand verantwoordelijk werd gehouden na de schikking met het OM. “Gegeven de ernst van de zaak en de vele reacties van stakeholders sinds de bekendmaking en in het belang van de bank, zijn wij tot de conclusie gekomen dat het gepast is dat er verantwoordelijkheid wordt genomen in de raad van bestuur”, aldus Wijers.

De president-commissaris moest vorige week al op het matje komen bij minister Hoekstra van financiën, die sprak van een ‘intensief gesprek’. Ook in politiek Den Haag klonk veel kritiek op de schikking tussen het OM en ING, omdat de bank daarmee verantwoordelijkheid voor het jarenlang faciliteren van witwassen leek te ontlopen. Wijers stelt dat de bank de bewezen tekortkomingen ‘zeer betreurt’ en de zaak zeer serieus te nemen.

Onder vuur

De positie van topman Ralph Hamers lag de afgelopen week zwaar onder vuur. Het OM eerder liet weten geen specifieke personen binnen de bank te kunnen aanwijzen die verantwoordelijk waren voor de falende controle, waarna de woede zich richtte op de topman. Met het ontslag van Timmermans wijst de bank nu zelf een verantwoordelijke aan in een poging tegemoet te komen aan de stroom van kritiek.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) plaatst vraagtekens bij de gang van zaken. Directeur Paul Koster laat weten het raar te vinden dat Timmermans wordt ‘geslachtofferd’. Hij wijst erop dat de bank nu een verantwoordelijke aanwijst, terwijl het OM eerder stelde dat die niet gevonden kon worden. “Is hier een zondebok gezocht?”, vraagt Koster zich af.

De VEB wil dat ING nog met een goede uitleg komt over de gang van zaken voorafgaand aan het vertrek van de financieel directeur. Ook wil hij dat de bank duidelijke stappen zet met het verbeteren van het naleven van de regels.

Ook in Den Haag wordt getwijfeld over de motivatie van de bank om Timmermans te ontslaan. “Ik vraag mij sterk af of ING dezelfde conclusie had getrokken als er niet zoveel ophef was ontstaan”, zegt SP-Kamerlid Mahir Alkaya. Henk Nijboer (PvdA) deelt dat sentiment: “Dat er pas consequenties volgen na zoveel maatschappelijke en politieke druk geeft te denken.” D66-Kamerlid Joost Sneller is milder. Hij noemt het vertrek van Timmermans ‘terecht’. “Alleen een geldboete voor ING, terwijl de top van de bank vrijuit ging, voelde als onvoldoende.” Erik Ronnes (CDA) noemt het vertrek van Timmermans ‘een goede stap’.

Lees ook:

Winst gaat voor de wet, aldus ING

ING negeerde signalen van witwaspraktijken. De kwestie legt de vinger op de zere plek: moreel besef is vaak nog ver te zoeken onder bankiers.

De ING-leeuw lag jarenlang te slapen

ING deed jarenlang systematisch te weinig onderzoek naar zijn klanten, de herkomst van hun geld en hun transactiegedrag. Vier vragen en antwoorden over de hoogste schikking ooit in Nederland.

Wat kan de politiek nog doen als ING de regels gewoon aan zijn laars lapt?

Kamerleden ergeren zich aan het zoveelste financiële schandaal. Ze willen weten of het toezicht goed genoeg is geregeld. ‘Weer een zaak op de stapel-ING. Stuitend.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden