ING: Maak einde aan hypotheekonrust

Bank pleit voor geleidelijke afschaffing aftrek en verlaging inkomstenbelasting

Steeds meer banken sluiten zich aan bij de groeiende groep critici die de hypotheekrenteaftrek ter discussie wil stellen. Nadat eerder de Rabobank en onlangs de president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, opriepen tot het beperken dan wel afschaffen van de fiscale subsidie, komt ook ING met een plan om de woningmarkt op de schop te nemen.

"Er is lang gedacht: laat die woningmarkt maar met rust, want ingrijpen levert op korte termijn veel narigheid op", zegt Wim Flikweert, als manager strategie verbonden aan ING. "Maar wij zien in onze analyses van de woningmarkt dat er heel veel onrust leeft bij potentiële starters en koopwoningbezitters. Nu duidelijkheid verschaffen over de maatregelen om de woningmarkt weer op gang te helpen, inclusief de hypotheekrenteaftrek, kan de rust in de markt terugbrengen, waardoor er weer beweging ontstaat." De recente cijfers van de NVM (de organisatie van makelaars) over het zeer lage aantal woningen dat van eigenaar wisselt, laten volgens Flikweert zien dat er momenteel geen sprake is van 'een gezonde markt'.

Om dat aan te pakken ziet ING het liefst een gelijktijdige aanpak van zowel de koop- als de huursector. Flikweert: "Ons voorstel is om het in één keer goed te doen. De politiek zou kunnen besluiten vanaf een bepaalde ingangsdatum, zeg 2015, de renteaftrek geleidelijk in 30 jaar af te bouwen voor bestaande én nieuwe hypotheken. Om de inkomensgevolgen te compenseren kan de inkomstenbelasting omlaag, zodat het netto-inkomen stijgt, terwijl tevens het eigenwoningforfait omhoog gaat. Dat voorkomt dat de groep die wel geprofiteerd heeft van de jarenlange huizenprijsstijgingen maar de hypotheek al heeft afgelost, nog eens extra profijt krijgt bij de afschaffing."

Tegelijkertijd zou in de huursector de prijs van sociale huurwoningen meer richting markttarieven moeten worden gebracht. "Anders hou je één sector over waarin de huizen heel goedkoop zijn, terwijl ze dat eigenlijk nu al zijn in de sociale woningbouw", zegt Flikweert. Het geld dat woningcorporaties hieraan extra verdienen moet door de overheid worden afgeroomd, en teruggesluisd naar mensen die zich moeilijk een huis kunnen veroorloven. "Dat kan in de vorm van woontoeslag, in tegenstelling tot de huidige huurtoeslag", vindt Flikweert. Zo voorkom je dat er onderscheid wordt gemaakt tussen huur- en koopwoningen.

Angst voor grote prijsdalingen als gevolg van het afschaffen van de renteaftrek heeft Flikweert niet. "Er zijn al geleidelijke prijsdalingen geweest, vooral als gevolg van de onrust. Aan veel daarvan, zoals de zorgen over de euro en Griekenland, kun je weinig doen. Maar met duidelijkheid over de renteaftrek, neem je wel een groot deel van de zorgen weg."

De Jager ziet er weinig in
"Het staat iedereen vrij om na te denken over de hypotheekrenteaftrek, maar aan onnodige onrust hebben we niets." Dat zei minister Jan Kees de Jager (Financiën) gisteren over voorstellen van als die van ING en Rabobank om de hypotheekrenteaftrek af te bouwen. De Jager benadrukte nog geen plan te hebben gezien. Hij wees erop dat in het huidige kabinet is afgesproken deze regeerperiode de aftrek ongemoeid te laten. Garanties voor de toekomst zijn volgens De Jager 'lastig' te geven. In zijn wekelijkse gesprek bij 'RTLZ' zei De Jager dat voorstanders van beperking van de aftrek zo'n maatregel te vaak zien als een alternatief voor bezuinigingen. Als je de aftrekpost zou beperken, dan moet dat gecompenseerd worden om lastenverzwaring voor burgers te voorkomen. Voordeel voor de schatkist is er dan nauwelijks, aldus De Jager.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden