ING kijkt terug op een mooi eerste kwartaal, maar een stijging van de winst zat er even niet in

Bestuursvoorzitter Ralph Hamers (R) en president-commissaris Hans Wijers voorafgaand aan de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van ING Groep N.V. in Muziekgebouw aan t IJ. Beeld ANP, Lex van Lieshout

Meer klanten, meer omzet, meer uitstaande leningen – ING spreekt van een positieve start van het jaar bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Maar al dat meer betekent ook hogere kosten en dus minder winst, zo maakte de bank bekend.

Dat de bank zijn controle op orde moet brengen om witwassen tegen te gaan, trekt bovendien een wissel op investeringen die de bank gepland had.

ING-topman Ralph Hamers zei in een toelichting op de cijfers contact te hebben gezocht met een aantal grote aandeelhouders, na de onverwachte tik op de vingers die het ING-bestuur vorige week tijdens de aandeelhoudersvergadering kreeg. Liefst 62 procent van de aandeelhouders weigerde het bestuur decharge te verlenen voor het afgelopen jaar, vanwege de enorme schikking van 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie wegens jarenlang wegkijken van witwasrisico’s.

“Onze aandeelhouders geven aan teleurgesteld te zijn in onze rol als poortwachter, en de grote schikking. Tegelijkertijd ondersteunen ze wel onze strategie en daar blijven we dan ook op inzetten”, aldus Hamers.

In het eerste kwartaal van dit jaar daalde de winst bij ING met 9 procent, naar zo’n 1,12 miljard euro. Dat ligt vooral aan de forse stijging van de kosten ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018. Werd er destijds nog 85 miljoen euro opzijgezet voor mogelijke verliezen op leningen, in het afgelopen kwartaal was dat 207 miljoen.

Maar, zo zei risicodirecteur Steven van Rijswijk, zelfs dat is historisch gezien nog aan de lage kant. In 2018 profiteerde de bank van het vrijvallen van eerdere voorzieningen, waardoor de kosten destijds heel laag waren.

Lange weg

En dan zijn er de extra uitgaven die ING moet doen om de controles op witwassen op het wettelijk vereiste niveau te krijgen. Hoeveel dat is, zei de bank niet. Wel is duidelijk dat er nog een lange weg te gaan is. Volgens topman Hamers werken er momenteel zo’n vijfhonderd mensen aan alleen al het op orde brengen van alle bestaande dossiers van klanten. Dat zijn er nog niet genoeg; de bank is op zoek naar nieuwe mensen.

In totaal werken er bij ING wereldwijd zo’n 2500 mensen aan de controle van klanten en hun transacties. Of dat er veel meer worden nu ING de teugels moet aantrekken, wilde Hamers niet zeggen.

Wel gaf hij aan dat de bank veel investeert in automatische systemen om de controle effectiever te maken. Tot hogere uitgaven leidt dat volgens hem niet. “We geven hier nu absoluut voorrang aan. Dat betekent dat andere investeringen voorlopig moeten wachten.”

Lees ook:

Gevoelige tik voor top van ING

Het níet uitdelen van een rapportcijfer bij een aandeelhoudersvergadering aan de top van een bedrijf is zeldzaam in Nederland. Deze motie van wantrouwen trof de top van ING.

Criminelen konden ongestoord bankieren bij ING

De leiding van de grootste bank van Nederland heeft jarenlang signalen van witwassen genegeerd. Voor 775 miljoen euro koopt ING strafvervolging door het Openbaar Ministerie af. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden