ING keert zich af van kolen, maar niet overhaast

Bank richtte zich al op andere bronnen, omdat kolen weinig perspectief meer bieden

Het besluit van ING om geen nieuwe kolencentrales en kolenmijnen meer te financieren, is vooral van belang op de lange termijn. De directe gevolgen zijn beperkt, ook voor ING. De bank investeert de laatste jaren meer in aardgasprojecten en in hernieuwbare bronnen dan in kolen.

Volgens Arnaud Cohen Stuart, directeur bedrijfsethiek bij ING, komen er nog kolencentrales bij in de wereld - vooral in Azië. "Dat komt omdat de behoefte aan energie blijft stijgen." Maar ING zal ze niet financieren.

ING is niet de eerste grote Westerse bank die dat besluit heeft genomen. De Franse banken Société Générale en Natixis deden dat eerder, de Bank of America en Citibank meldden dit jaar hun investeringen in kolenmijnbouw te verminderen.

ING 'zit' op twee manieren in kolen, zegt Cohen Stuart. De bank verstrekt leningen voor projecten, zoals energiecentrales. In 2014 stak ING 4 miljard euro in energieprojecten, het meest (44 procent) in gas. Hernieuwbare bronnen (zon, wind, water, biomassa) waren goed voor 43 procent. Kolen voor 13 procent, zo meldt de bank in haar jaarverslag over 2014. Dat komt neer op ruim 500 miljoen aan investeringen in kolenprojecten. Het aandeel van kolen was in 2009 nog 21 procent. Bestaande leningen voor kolencentrales en mijnen lopen door. De financieringsstop geldt alleen voor nieuwe centrales en mijnen.

Daarnaast verstrekt ING algemene kredieten aan energiebedrijven. Ook die blijven doorlopen. Wel stelt ING aan nieuwe klanten de eis dat zij hoogstens 50 procent van hun stroom uit kolen halen. Ligt dat percentage hoger, dan neemt ING hen niet als klant aan.

Dat ING met dit besluit veel inkomsten misloopt, is niet waarschijnlijk. Omdat kolencentrales veel CO2 uitstoten, liggen ze onder vuur.

De Britse regering wil op termijn (in principe in tien jaar) van alle kolencentrales af, in Nederland klinken soortgelijke geluiden. Daarbij draaien veel West-Europese kolencentrales met verlies.

Ook RWE scheidt duurzame van fossiele activiteiten

Het Duitse RWE, een van Europa's grootste energiebedrijven en moeder van Essent, splitst zich op. De duurzame energievoorziening, het beheer van het stroomnetwerk en de consumentenpoot komen in een dochterbedrijf. Die dochter blijft van RWE, maar komt los te staan van de poot die kolen-, gas- en kerncentrales exploiteert en in handel in energie doet. De dochter krijgt in 2016 een beursnotering, RWE houdt de meerderheid van de aandelen. De Nederlandse topman Peter Terium maakte de splitsing gisteren bekend. RWE hoopt er de groei van de dochter mee te stimuleren. Nu is die groei lastig: RWE moet op last van de regering zijn kerncentrales sluiten en zijn kolencentrales liggen onder vuur vanwege de hoge CO2-uitstoot. Eerder splitste Duitslands andere energiereus, Eon, zich. Dat gaat door als duurzaam energiebedrijf en stoot zijn fossiele poot geheel af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden