ING heeft weg omhoog nog niet gevonden

Bank en verzekeraar ING is nog niet uit de problemen. Het verlies over het eerste kwartaal blijkt veel groter dan vooraf werd verwacht.

Van onze redactie economie

Topman Jan Hommen van ING merkt nog weinig van de lichtpuntjes waarover de laatste maanden zoveel wordt gesproken. Gisteren moest hij het derde kwartaalverlies op rij presenteren bij ING, en ook het restant van 2009 zal ’uitdagend’ zijn, aldus Hommen.

ING boekte in de eerste drie maanden van het jaar een verlies van 793 miljoen euro, fors meer dan de 500 miljoen waar veel analisten vooraf op hadden gerekend. Vooral het verzekeringsbedrijf presteerde slecht als gevolg van dalende aandelenmarkten en matige verkoopcijfers. Het verlies bij de verzekeringen liep op tot bijna 1 miljard euro, terwijl bij het bankgedeelte een operationele winst werd geboekt van bijna 700 miljoen.

Hommen maakt intussen werk van de geplande reorganisatie bij de bank en verzekeraar. Van de 7000 ontslagen die in januari werden aangekondigd zijn er eind maart al ruim 5000 doorgevoerd. Uiteindelijk wil ING dit jaar 1 miljard op de kosten besparen, en de risico’s van de enorme balans verder verkleinen. Om verwachte toekomstige verliezen op leningen te kunnen opvangen zet ING 772 miljoen opzij, in de zogenoemde stroppenpot. Dat zal in de loop van het jaar verder toenemen.

Om het bedrijf simpeler in te delen wordt de raad van bestuur gesplitst. Hommen zal samen met de financiële man Patrick Flynn en Koos Timmermans, verantwoordelijk voor de risicobeheersing, zowel bij de verzekeringstak als het bankbedrijf zitting nemen. Andere bestuursleden komen in één van beide delen terecht. Hommen herhaalde in een toelichting dat het niet de intentie is om de bank en verzekeraar helemaal te splitsen, maar kon weinig synergievoordelen tussen de onderdelen noemen.

De lopende fusie tussen ING en Postbank loopt volgens Hommen ’op schema’. Verhalen over vertrekkende klanten herkent hij niet – het geld dat ING op de Nederlandse markt onder beheer heeft is zelfs iets toegenomen. Wel is er sprake van veel heviger concurrentie op de Nederlandse spaarmarkt dan in het buitenland. Daar zag ING, vooral in België en bij de internetbank ING Direct, de spaargelden sneller stijgen.

Beleggers reageerden teleurgesteld op de resultaten. Het aandeel ING, dat in de afgelopen weken juist weer flink was geklommen, viel ruim 10 procent en sloot op 7 euro.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden