ING geeft snel tekst en uitleg over bonussen

'Niet veel' klanten weg door ophef Bank en verzekeraar ziet winst stijgen

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

De raad van commissarissen van ING zal aanstaande maandag tekst en uitleg geven over het besluit om de top van het bedrijf vrijwel de maximaal toegestane bonus toe te kennen. Dat zei topman Jan Hommen van de bank en verzekeraar gisteren in een toelichting op winstcijfers over het eerste kwartaal van 2011. Hommen wilde zelf niet reageren op de ophef rond de bonussen, die de raad van bestuur na een storm van kritiek besloot in te leveren. Tot nog toe heeft ook de raad van commissarissen zich niet over de bonussen uitgesproken.

Hommen wilde niet specificeren hoeveel klanten er als gevolg van het bonusoproer zijn vertrokken bij ING, maar hij hield het erop dat het er 'niet veel' zijn geweest. "Elke klant die ING verlaat is er één te veel, en daarom doen we er alles aan ze zo tevreden als mogelijk te maken", voegde de bestuursvoorzitter daar aan toe. Uit de cijfers die ING gisteren publiceerde blijkt dat er het afgelopen kwartaal wel een daling van 500 miljoen euro heeft plaatsgevonden in de toevertrouwde middelen aan de bank in Nederland. ING wijt dat aan een daling van de saldi op betaalrekeningen, terwijl de hoeveelheid spaargeld juist nog iets toenam.

Het eerste kwartaal van dit jaar was opnieuw zeer goed voor ING, dat vanwege hoge rentemarges de winst zag oplopen tot 1,38 miljard euro. Gemiddeld bedraagt het verschil waartegen ING geld leent en vervolgens weer uitleent 1,44 procentpunt. Financieel bestuurder Patrick Flynn typeert de situatie waarin de bank zich bevindt als een 'sweet spot' - waar er sprake is van hoge marges en sterke groei. Terwijl de marge op dezelfde hoogte blijft hoeft ING tegelijkertijd minder geld opzij te leggen voor leningen die mogelijk niet terugbetaald kunnen worden. Dat bedrag daalde bij de bank van bijna 500 miljoen een jaar geleden tot 332 miljoen nu. De risicokosten daalden zelfs met 30 procent voor de bank als geheel, en voor de Nederlandse consumententak zelfs met 44 procent.

ING herhaalde het voornemen om alle nog openstaande staatssteun uiterlijk in mei volgend jaar terug te betalen. Het concern heeft nog 5 miljard euro openstaan. Later deze maand maakt ING hiervan al 2 miljard euro over. Daar komt dan nog een terugbetaalpremie van 1 miljard euro bovenop. Hommen suggereerde gisteren dat over de resterende 3 miljard wellicht een minder hoge boete hoeft te worden betaald, maar lichtte dat niet verder toe.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden