ING en Fortis delen volop in financiële 'hoogzomer'

Van onze redactie economie AMSTERDAM/UTRECHT - Het blijft feest in de financiële wereld: ING en Fortis verbeterden hun al hoge winsten afgelopen halfjaar beide met 28 procent. Ze steken daarmee verzekeraar Aegon naar de kroon, die met 27 procent al imponeerde. Eerder kwamen ABN Amro met 20, Rabo met 16,5 en Achmea met 10,7 procent winststijging.

“Het zijn uitzonderlijk goede jaren. Zo mooi als het nu is, zal het waarschijnlijk niet blijven. Maar dat zei ik vorig jaar ook al, en nu is het toch weer beter”, relativeerde ING-bestuursvoorzitter A. Jacobs. Hij verwacht voor het hele jaar een winststijging van 8 tot 12 procent.

Fortis-topman J. Bartelds, “blij” als hij was met de “mooie cijfers”, stelde de winstverwachting voor het bank- en verzekeringsconcern naar boven bij. Waar Fortis de verwachtingen de afgelopen jaren tussen de 7 en 12 procent stelde, rekent het concern voor het tweede halfjaar op tussen de 15 en 20 procent.

ING Groep verdiende in het eerste halfjaar 1,9 miljard, Fortis 1 miljard. De fraaie resultaten kwamen, net als bij andere financiële bedrijven vooral uit het bankbedrijf, waar de drukke effectenhandel de verdiensten behoorlijk opschroeft. Naast provisie is er de profijtelijke handel voor eigen rekening.

Overname

Op effectengebied in de VS vond ING zichzelf nog niet groot genoeg. Daarom wordt Furman Selz, een effectenbank uit New York voor 600 miljoen dollar overgenomen. Om te voorkomen dat de werknemers (780 stuks) hun hielen lichten, heeft ING een bonus-pool van 100 miljoen gulden gemaakt. Die pot kan pas over drie jaar geopend worden.

Bij de overname van Barings heeft ING moeten toezien dat diverse personeelsleden overstapten. Jacobs heeft daarvan geleerd: “Ik geef toe: als we toen hadden geweten dat die bonuskoorts zou komen, hadden we daar ook een pool gemaakt.”

Furman Selz wordt samengevoegd met ING Barings in de VS. Daar werken al 1300 mensen.

De overname leidt direct tot verbetering van de resultaten, zei Jacobs. Furman Selz brengt zo'n 10 miljard dollar aan belegd vermogen mee. Daarmee beheert ING groep 275 miljard gulden “Ongeveer de helft van onze eigen verzekeraar, de andere helft van outside klanten.”

De balans van ING expandeerde tot 567 miljard gulden (plus 16,6 procent). Het eigen vermogen groeide nog sterker, mede doordat warrants werden omgewisseld voor aandelen: plus 28,5 procent naar 45 miljard.

Bij ING leverde de bankpoot 36,8 procent meer op dan in het eerste halfjaar van 1996, het resultaat op verzekeringen steeg 19,8 procent. Enkele grote branden zorgden voor lager resultaat op brandverzekeringen, maar per saldo zat het resultaat van de schadeverzekeringen fors in de lift. De effectenhandel voor eigen rekening leverde 897 miljoen op, een stijging van maar liefst 68 procent. Per aandeel ING wordt een tussentijds dividend van 1 gulden betaald, de winst per aandeel bedraagt 2,55 gulden.

MeesPierson

Het Nederlands-Belgische bank- en verzekeringsconcern Fortis moest het vooral van het Nederlandse bankbedrijf hebben. Daar steeg de nettowinst met maar liefst 77 procent tot 413 miljoen gulden. VSB, Grenswisselkantoren (GWK) en de nieuweling MeesPierson verdrievoudigden samen het operationeel resultaat tot 318 miljoen. MeesPierson leverde daaraan verreweg de grootste bijdrage. De bank die in maart van dit jaar voor een recordprijs van 2,5 miljard gulden in handen van Fortis kwam, is goed voor 60 procent van de winststijging.

MeesPierson dankt het goede resultaat mede aan de hogere netto provisies bij de effectenhandel op de goedlopende beurs. VSB boekte een beter renteresultaat. GWK maakte relatief het beste halfjaar door in zijn geschiedenis, maar zet zich al twee jaar schrap tegen het wegvallen van de Europese binnengrenzen. De winst van de afgelopen twee jaar die GWK om die reden opzijzette, vormt een reserve van bijna 40 miljoen.

Bij de Belgische banken, onder meer bij ASLK en NMKN, daalde het renteresultaat, maar het operationele resultaat steeg met 3 procent tot 486 miljoen gulden. Op termijn zal Fortis van de gaandeweg privatiserende ASLK 60 procent in handen hebben.

In de verzekeringstak van Fortis waren de activiteiten in de VS het opmerkelijkst. Waar het resultaat van het hele verzekeringsbedrijf 10 procent steeg tot 691 miljoen gulden, steeg het resultaat in de VS 67 procent tot 168 miljoen gulden.

In Nederland waren het de nieuwe verzekeringen voor ziekteverzuim die het nettoresultaat negatief beïnvloeden (min 11 procent, tot 254,2 miljoen). In 1998 denkt Fortis de “aanloopverliezen” de baas te zijn. De bijdrage van de brandportefeuille daalde, maar het resultaat uit autoverzekeringen steeg. In België stagneerden de verzekeringsresultaten. De post Leven steegt met 17 procent, maar de inkomsten uit schadepolissen daalden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden