ING en ABNAmro duiken op in database over belastingvlucht
De Nederlandse banken ING en ABN Amro komen voor in een gelekt databestand met gevoelige informatie over belastingparadijzen - internationaal bekend als 'offshore-leaks'. Ze hebben voor klanten tientallen vennootschappen geregistreerd op onder meer de Britse Maagdeneilanden, de Cook-eilanden, en het Maleisische eiland Labuan.
Dat blijkt uit onderzoek van Trouw en het International Consortium of Investigative Journalists in Washington. Ook de namen en privégegevens van 21 vroegere en huidige leden van de raad van bestuur van ING staan erin, volgens de bank vanwege lokale regelgeving.
Trouw vond de gegevens in gelekte documenten en e-mails van twee trustkantoren, Portcullis Trustnet en Commonwealth Trust Limited. Die kantoren zijn gespecialiseerd in het opzetten en beheren van bedrijven in belastingparadijzen voor internationaal opererende concerns en vermogende particulieren. Ze ontlopen door deze constructies hogere belastingheffingen in de landen van herkomst. ABNAmro zegt net als ING in een reactie dat het nooit heeft meegewerkt aan belastingontduiking. ABN-Amro: "De vennootschappen zijn voor internationale klanten opgezet en voldoen altijd aan lokale en internationale wetgeving."
Indonesische miljardairsfamilie
Uit het onderzoek van Trouw blijkt dat van een flink deel van de door ING en ABN met behulp van de trustkantoren opgezette vennootschappen de betrokkenen zijn afgeschermd met behulp van zogeheten 'nominee'-bedrijven. Dat zijn kantoren die optreden als directeur of als aandeelhouder, terwijl de werkelijke eigenaren op de achtergrond blijven.
Van sommige vennootschappen zijn de eigenaren wel te achterhalen. Zo heeft ING en aantal bedrijven laten opzetten voor de Indonesische miljardairsfamilie Katuari, oprichter van het voedingsbedrijf Wings. Niet alleen de pater familias Eddy William Katuari (geschat vermogen 1,3 miljard dollar) is daarvan begunstigde, maar ook kinderen en zakenpartners. Of de constructies worden gebruikt om in Indonesië belastingen te ontwijken of te onduiken, is onduidelijk. ING zegt dat de bedrijven zijn opgericht door onderdelen van de bank die inmiddels zijn verkocht. Meer informatie kon de bank daarom gisteren niet verschaffen.
Opmerkelijk is dat ING in de database ook zelf optreedt als 'nominee'-director en 'nominee'-aandeelhouder. Zo staat bij Portcullis een aantal vennootschappen ingeschreven waarbij ING (Jersey) Nominees Limited wordt genoemd als aandeelhouder en ING-werknemers staan ingeschreven als directeur. ING kon gisteren niet zeggen waarom bij deze vennootschappen voor zo'n constructie is gekozen en wie er achter zit. Het betreffende bedrijfsonderdeel is inmiddels verkocht.
Onderzoek loopt door
Opvallend is verder de aanwezigheid van de namen van 21 ING-bestuurders in de database van Portcullis. ING staat sinds september 1995 ingeschreven in Maleisië en heeft een kantoor in het Maleisische belastingparadijs Labuan. Oud-Ser-voorzitter Alexander Rinnooy Kan, tot in 2006 lid van de raad van bestuur van ING, zegt in een reactie 'geen flauw idee' te hebben waarom zijn naam in de database voorkomt. Volgens ING kan inschrijving door de lokale autoriteiten vereist zijn. De bank zegt geen aanwijzingen te hebben dat de genoemde personen persoonlijk betrokken zijn bij transacties. Van andere banken die in Maleisië actief zijn en staan ingeschreven bij Portcullis, ontbreken de individuele directeuren, maar Trouw heeft geen aanwijzing kunnen vinden van dubieus handelen van de ING-topmensen.
Internationaal is veel ophef ontstaan over de gelekte database, omdat aan sommige vennootschappen namen te koppelen zijn van belangrijke politici of zakenmensen. In veel gevallen was bij de autoriteiten niet bekend dat die vennootschappen eigendom waren van deze mensen. In de database komen ook namen voor van Nederlandse particulieren. Het onderzoek van Trouw naar de constructies die zij in de belastingparadijzen hebben loopt nog.
Dit onderzoek is het resultaat van een samenwerking tussen het International Consortium of Investigative Journalists (www.icij.org) in Washington en Trouw. ICIJ is een onafhankelijk netwerk van 86 journalisten in 46 landen die samenwerken op het gebied van grensoverschrijdende onderzoeken.
Meer nieuws over de 'offshore-leaks' in de weekendeditie van Trouw
undefined