ING blijft op ramkoers met Den Haag

ING zag vanochtend af van de omstreden salarisverhoging van topman Ralph Hamers.Beeld ANP

ING mag de omstreden salarisverhoging van topman Ralph Hamers dan hebben ingetrokken, de bank blijft op ramkoers liggen met politiek Den Haag. 

Politici laten weten dat de terugtrekkende beweging van ING geen reden is om af te zien van verdere maatregelen. En de bank blijft zoeken naar een manier om het loon van de topman weer ‘concurrerend’ te maken.

Na dagen van zware maatschappelijke en politieke druk maakte ING vanochtend bekend de loonsverhoging van ruim 50 procent van topman Ralph Hamers van tafel te halen. “Wij realiseren ons dat we de publieke reactie in Nederland op deze duidelijk gevoelige kwestie hebben onderschat”, zegt president-commissaris Jeroen van der Veer van ING in een verklaring. ING zegt ‘de ophef te betreuren’ en een langslepende discussie te willen voorkomen die het imago van de bank verder zal schaden.

Tegelijkertijd laat Van der Veer weten dat de raad van commissarissen ‘zorgvuldig zal onderzoeken hoe we in de toekomst een duurzaam en concurrerend beloningsbeleid kunnen ontwikkelen’. De raad van commissarissen ziet dat zelfs als een ‘plicht’ omdat dit ‘in het belang van ING op lange termijn’ zou zijn. Er is dus sprake van uitstel, maar nog geen afstel.

Kloof

Ook vanuit politiek Den Haag, waar de druk op ING de afgelopen dagen steeds verder werd opgevoerd, klinkt naast instemming met het besluit ook vasthoudendheid door om via wetgeving de hoge bankiersbeloningen in te perken. “Dit is de enige juiste uitkomst van deze discussie”, zei minister van financiën Hoekstra (CDA) vanuit Brussel. Maar voor zijn partijgenoot Erik Ronnes ‘blijft het de vraag hoe het zo ver heeft kunnen komen’. Kloof tussen bankentop en maatschappij nog levensgroot! Laatste woord is hierover nog niet gezegd, aldus Ronnes op Twitter.

Ook GroenLinks-voorman Jesse Klaver benadrukt dat hij door wil gaan met zijn plan om via een wetsvoorstel te hoge beloningen in de financiële sector te beperken. “Om ook in de toekomst de buitensporige salarisverhogingen van bankiers te voorkomen.”

Hoorzitting

Daarnaast wil de Kamer nog altijd een hoorzitting organiseren met bankiers en deskundigen, al hoeft dat mogelijk niet langer op korte termijn. Het parlement riep eerder president-commissaris Jeroen van der Veer op de omstreden loonsverhoging bij ING te komen uitleggen, maar de bank liet weten dat hij waarschijnlijk niet voor de verkiezingen van 21 maart zou willen komen.

Het is bepaald niet voor het eerst dat ING zich verrast toont over de verontwaardiging vanuit de maatschappij en de politiek over het beloningsbeleid bij de bank. Al In 2011 zag toenmalig topman Jan Hommen onder druk af van een bonus van 1,25 miljoen. In een open brief aan de Volkskrant schreef Hommen al dat ‘we onvoldoende hebben ingeschat welk signaal hiervan uitgaat naar de samenleving’. En drie jaar geleden moest de huidige topman Ralph Hamers zich verdedigen toen zijn loonsverhoging van 30 procent opnieuw woedende reacties opriep. Die loonstijging ging echter wel door.

Lees ook:

Hoe kun je buitensporige salarisverhogingen bij banken het beste aanpakken? Bij de rechter, zegt deze hoogleraar.

De commotie over de salarisstijging van Ralph Hamers kostte ING al veel klanten.

Het intrekken van het loonvoorstel kan ook rekenen op bijval.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden