ING-baas over Barings pas kort actief als internationaal bankier

AMSTERDAM (ANP) - Who the hell is Jan Hessel Marie Lindenbergh? Die vraag bezorgt de internationale pers hoofdbrekens, nu Lindenbergh binnen ING is belast met het toezicht op Barings, de nieuwe parel in de kroon van de Internationale Nederlanden Groep.

Experts spreken van een opmerkelijk snelle promotie. Wie leiding mag geven aan een 233 jaar oud instituut als Barings, treedt toe tot de internationale topelite met beroemde namen als sir Evelyn de Rotschild (topman van NM Rothschild & Sons) en sir Martin Jacomb (bestuursvoorzitter bij Barclays de Zoete Wedd).

De 52-jarige Lindenbergh is niet onbekend met de internationale financiële arena. Als bankier reisde hij de afgelopen jaren in het kielzog van bewindslieden mee op tal van buitenlandse handelsmissies. Mensen die hem daarbij vergezelden, spreken van “een man met een grote talenkennis; iemand die zich gemakkelijk beweegt in verschillende gremia”.

Lindenberghs voorkeur voor buitenlandse economie ontwikkelde zich relatief laat - pas halverwege de jaren tachtig. Na het gymnasium doorliep hij de TU in Delft, gevolgd door een studie bedrijfskunde in Rotterdam. Hij startte zijn loopbaan bij Philips, maar daar hield hij het niet lang uit. Het bankiersvak lokte. De ABN bank, de deftige tak binnen de latere ABN Amro-bank, was daar zijn eerste werkgever. Hij was er onder meer adjunct-directeur van het kantoor Rotterdam.

In 1983 stapte hij over naar de concurrent: NMB, inmiddels ING. Hij was daar adjunct en vervolgens directeur zakelijke relaties binnenland. De ING-affaire rond belangenverstrengeling, die begin jaren negentig onder meer topman W. Scherpenhuijsen Rom, I. van der Boor en T. Soetekouw de kop kostte, zorgde voor ruimte binnen de raad van bestuur van ING Bank. Lindenbergh profiteerde. Op 1 april 1992 kwam hij in de top als opvolger van de gevallen Van der Boor. Pas dan richt hij zich vooral op de buitenlandse zakelijke relaties. Maar ook vertegenwoordigt hij de bank bij participaties in grote infrastructurele projecten, zoals de tunnel onder De Noord en de Wijkertunnel, die beide grotendeels door ING zijn gefinancierd.

De pensionering van mr. G. Tammes, de NMB-bestuurder die de bank mondiaal een vooraanstaande positie bezorgde in de tweedehands-schuldenhandel, maakte begin dit jaar vervolgens de weg vrij voor Lindenberghs promotie naar de concernholding van ING Groep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden