Infuus Vroemen geen doping

Atleet Simon Vroemen is door het Instituut Sportrechtspraak vrijgesproken van overtreding van de dopingregels tijdens de Europese kampioenschappen van 2006 in Gotenburg.

Van onze sportredactie

Vroemen, inmiddels gestopt, zou zichzelf in de Zweedse stad een of tweemaal een verboden infuus hebben toegediend. Volgens het tuchtcollege heeft zowel de Atletiekunie als de Dopingautoriteit niet kunnen aantonen dat Vroemens handeling in zijn hotelkamer een verboden herstelinfuus betrof. Het zou hierbij zijn gegaan om medische noodzaak wegens uitdroging.

Vroemen meldde zich tijdens de bewuste EK af voor de finale van de 3000 meter steeple, omdat hij naar eigen zeggen een voedselvergiftiging had opgelopen. In december vorig jaar stelde de Dopingautoriteit vast dat de atleet in de Zweedse stad minimaal één en mogelijk twee keer zichzelf een infuus zou hebben toegediend. Volgens de instantie ontbrak daarvoor de medische noodzaak. De Dopingautoriteit constateerde na onderzoek een overtreding van de dopingregels.

De Atletiekunie deed op 20 februari op basis van het onderzoek van de Dopingautoriteit aangifte bij het Instituut Sportrechtspraak. Dat gebeurde omdat de internationale atletiekfederatie IAAF na bestudering van de zaak disciplinaire stappen gerechtvaardigd vond.

De tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak is nu na behandeling van de zaak tot het oordeel gekomen dat niet overtuigend bewezen is dat Vroemen de dopingregels in Gotenburg heeft overtreden.

Volgens de instantie is vrijspraak op zijn plaats. De Atletiekunie liet gisteren weten „zich te beraden of het instellen van beroep in deze kwestie onder de gegeven omstandigheden opportuun is”. De Dopingautoriteit gaat ’zeer waarschijnlijk’ in beroep tegen de uitspraak..

Volgens het Instituut Sportrechtspraak heeft Vroemen voldoende bewijs aangedragen voor de medische noodzaak van zijn handelen. Dat zou blijken uit verklaringen van bondsarts Peter Vergouwen, Vroemens eigen arts Berend Nikkels en een anonieme buitenlandse arts.

Eerder stichtte Vroemen verwarring met tegenstrijdige verklaringen over zijn handelen. Allereerst legde hij in een e-mail aan de Atletiekunie een bekentenis af, die echter door het tuchtcollege wordt verworpen. Vroemen betwistte later dat de inhoud zijn eigen mening betrof. De tekst zou hem zijn opgedrongen door de Atletiekunie.

Vroemen verklaarde aanvankelijk tegenover de Dopingautoriteit dat hij op zijn hotelkamer bij het aanleggen van een infuus de naald zelf had ingebracht. Later zei hij dat een bevriende buitenlandse arts de medische handeling heeft verricht. In een andere versie zou Vroemen bij het inbrengen van de naald telefonisch zijn geassisteerd door Nikkels.

Tegen Vroemen loopt nog een tweede dopingzaak. De atleet werd, toen hij vorig jaar plots zijn rentree maakte, op weg naar de Olympische Spelen tijdens een wedstrijd in Cottbus betrapt op gebruik van een niet toegestaan middel. Vroemen liep daar de limiet, maar mocht door de positieve controle niet naar Peking. In die zaak, die de infuuskwestie van Gotenburg aan het rollen bracht, moet nog uitspraak worden gedaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden