Informatie over treinvertraging komt voortaan van NS zelf

Spoorbedrijf neemt taak ProRail over NMa: Ook concurrenten goed bedienen

Vanaf 1 november zijn de Nederlandse Spoorwegen verantwoordelijk voor de afdeling reisinformatie, en niet langer spoorbeheerder ProRail. Dat had al per september een feit moeten zijn, maar de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zag bezwaren.

Concurrenten met treindiensten in de regio, als Connexxion, Veolia en Arriva, maakten tot nu toe ook gebruik van informatie van ProRail. Zij waren juist blij met de oude situatie, want ProRail beheert ook het spoor voor alle vervoerders en is dus een neutrale partij. Nu moeten deze vervoersbedrijven voor reisinformatie bij NS aankloppen, hun grootste concurrent.

De NMa deelt die bezwaren maar gaat nu toch akkoord. Voorwaarde is wel dat de NS hun machtspositie niet misbruiken, bijvoorbeeld door hoge tarieven te vragen aan hun concurrenten voor de informatie. De NMa heeft de NS laten beloven iedereen van dezelfde kwaliteit informatie te voorzien als die zijzelf gebruiken. Ook mogen de NS de informatie die zij krijgen van concurrenten om de reisinformatie compleet te hebben, niet misbruiken.

Minister Schultz van Haegen van infrastructuur en milieu drong aan op het onderbrengen van reizigersinformatie bij de NS. Tijdens ernstige verstoringen van de treinenloop in afgelopen winters, bleven kleumende reizigers op de perrons vaak uren onwetend over wanneer hun trein ging. Het NS-personeel staat in direct contact met de reizigers, het is dan ook logisch en efficiënter als zij de informatiedienst beheren, denkt de minister. Tijdens de grote storingen waren reizigers met apps op hun mobiele telefoon soms nog beter geïnformeerd dan conducteurs.

Een woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV zei woensdagavond vooralsnog zeer ongelukkig te zijn met de gang van zaken. "Wij zijn nog steeds van mening dat de markt verstoord is doordat een van de reizigersvervoerders nu alle reisinformatie voor treinreizigers gaat doen, ook voor andere vervoerders."

De NS denken de reisinformatie aanzienlijk te kunnen verbeteren. Het bedrijf is blij dat er nu zekerheid is voor het personeel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden