Infocentrum WNF trekt bij Artis in
Bezoekers leren over natuurbescherming
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) wil in de monumentale Artis-bibliotheek in Amsterdam een groot informatiecentrum vestigen. Bezoekers van de aangrenzende dierentuin kunnen straks bij vertrek in gerestaureerde vertrekken zien hoe WNF de natuur daarbuiten beschermt.
Het nieuwe centrum wordt dan feitelijk de nieuwe uitgang van Artis. De historische collectie van de bibliotheek blijft in het plan bestaan. Naast tentoonstellingsruimten en een winkel, kunnen in het complex zalen voor conferenties komen. Het nieuwe centrum moet het middelpunt worden van natuurbeschermend Nederland.
WNF werkt in dit project samen met Artis en de Universiteit van Amsterdam, de huidige eigenaar van de panden. Natuurmonumenten onderhandelde eerder over vestiging in de Artis-bibliotheek, omdat het materiaal veel van haar cultureel erfgoed bevat en de boezem van de organisaties vormt. Jac. P. Thijsse richtte deze club in een kamer naast de bibliotheek op. De onderhandelingen liepen stuk, WNF sprong in het gat.
Met de komst van WNF kan Amsterdam de plannen voor een Groene Plantage nieuw leven inblazen. De gemeente wil de buurt rond Artis tot toonaangevend internationaal kenniscentrum voor biodiversiteit maken. De Plantagebuurt, net ten oosten van het centrum, kent veel organisaties die zich hiermee bezighouden. Een nauwe samenwerking onder de naam 'de Groene Plantage' moet nieuwe nationale en internationale natuurorganisaties trekken.
Op het terrein van Artis bevinden zich al het Zoölogisch Museum van de Universiteit van Amsterdam en het Geologisch Museum. Binnenkort opent Artis de deuren van het Nieuwe Groote Museum. De bovenverdieping van het hoofdgebouw diende eens als een van de eerste natuurhistorische musea in Europa, maar sloot in 1938. De heropende vleugel gaat deel uitmaken van het nieuwe kennisplein, waar het verband wordt gelegd tussen mensen, dieren en planten.
Schuin tegenover de dierentuin bevindt zich de Hortus Botanicus die veel aandacht besteedt aan bedreigde plantensoorten. De Amsterdamse Hortus is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. De komende jaren wordt de plantentuin uitgebreid met een kinder-Hortus.
De Plantagebuurt huisvest verder Het Milieucentrum Amsterdam, het landelijk bureau van stichting IVN Natuur- en milieueducatie, Wakker Dier en de Nederlandse afdeling van de internationale biodiversiteitsorganisatie IUCN.
undefined
Bieb met een groene geschiedenis
De Artisbibliotheek ontstond tussen 1867 en 1872. De westelijke vleugel heette aanvankelijk Faunagebouw, omdat een deel van de collectie zoölogische preparaten en schelpen daar was tentoongesteld. Grondlegger van de indrukwekkende boekencollectie was Artis-oprichter en -directeur G.F. Westerman (1807-1890). In 2005 is een groot deel van de 20ste-eeuwse collectie verhuisd naar de bibliotheek van het Zoölogisch Museum van de Universiteit van Amsterdam en van daaruit, in 2011, naar Naturalis in Leiden. De oorspronkelijke Artis-collectie mocht in haar eigen sfeervolle, oude zaal blijven, inclusief de atlassen van Blaeu, de beroemde Description de l'Egypte uit Napoleons tijd, de vroege drukken van M. S. Merian's Surinaamse Insecten en de verzameling Linnaeana, de tweede ter wereld. Tot 1920 diende een deel van de benedenverdieping als Zebra- en Paardenstal; de laatste Quagga, een nu uitgestorven zebrasoort, overleed daar op 12 augustus 1883. Tussen 1963 en 1989 was in de voormalige stallen het eerste Nachtdierenhuis te zien, een noviteit in de dierentuinwereld.
undefined