Infantino krijgt zijn zin met WK XL

fifa | Niet iedereen is blij met de uitbreiding van het aantal deelnemers aan het WK voetbal naar 48 landen.

JAN-CEES BUTTER

Fifa-voorzitter Gianni Infantino heeft zijn eerste succesje te pakken. De Zwitser, die vorig jaar Sepp Blatter opvolgde, maakte gisteren bekend dat zijn plan om het WK voetbal uit te breiden naar 48 landen (nu nog 32) op instemming kan rekenen.

De vernieuwde opzet geldt vanaf 2026. De deelnemers zullen dan verdeeld worden over zestien poules van drie landen, waarbij de nummers een en twee uit elke groep zich plaatsen voor de knock-outfase van het toernooi. Het aantal WK-wedstrijden stijgt daarmee van 64 naar 80.

Infantino (46) had tijdens zijn verkiezingscampagne al geschermd met een mogelijke uitbreiding van het wereldkampioenschap voetbal. Volgens hem geeft het niet alleen meer landen de kans om mee te doen, maar is het ook goed voor de financiële positie van de wereldvoetbalbond. De uitbreiding van het deelnemersveld levert de Fifa naar schatting één miljard euro extra op (nu 2,5 miljard euro).

Dat het Fifa-bestuur gisteren unaniem instemde met de vernieuwde opzet van het WK, zal Infantino ook als een blijk van vertrouwen opvatten. De Zwitser, geboren uit Italiaanse ouders, sprak na zijn aanstelling in februari de wens uit dat hij "met iedereen wil samenwerken om een nieuw tijdperk te beginnen; een tijdperk waarin voetbal weer centraal komt te staan". In die missie lijkt hij vooralsnog te slagen.

Daags voor het besluit voetbalde Infantino nog samen met onder anderen Aleksandr Ceferin, de Sloveense voorzitter van de Uefa. Het kon gezien worden als een teken van verbroedering tussen de twee machtige voetbalbonden. Voorheen meden de Fifa (Blatter) en Uefa (Platini) elkaar. Overigens was Marco van Basten, sinds oktober belast met de technische ontwikkeling van het voetbal bij de Fifa, scheidsrechter bij de wedstrijd tussen diverse prominenten.

Dat het voetbal weer centraal staat bij de Fifa, wordt volgens Infantino onderstreept met de uitbreiding van het WK. Maar twee andere pijlers in zijn verkiezingscampagne - transparantie en betrouwbaarheid -werden onlangs juist op de proef gesteld. Afgelopen zomer publiceerde de Zwitserse krant Tagesanzeiger geluidsopnames van een bestuursvergadering van de wereldvoetbalbond, waarin Infantino te kennen gaf zich beledigd te voelen door het salarisvoorstel wat hem was gedaan. "Mijn voorganger heeft vorig jaar 3,6 miljoen euro verdiend. Het aanbod voor mij was minder dan de helft daarvan." Toen Infantino onraad voelde, verzocht hij enkele Fifa-medewerkers om de opnames te wissen (hetgeen tegen de regels is). De voorzitter kwam er vanaf met een berisping.

Infantino hoopt dat die misser naar de achtergrond gedrukt wordt met het nieuws over het WK XL, zoals de uitbreiding ook wel genoemd wordt. De Zwitser pleitte tijdens zijn campagne nog voor een WK met 40 landen, maar dat zijn er dus 48 geworden. Zijn plannen stuitten op verzet van Europese clubs die zijn aangesloten bij de Eca, de European Club Association. Terwijl de Fifa extra inkomsten genereert door middel van een uitgebreid WK en goede sier maakt met voetballers als Messi, Griezmann en Ronaldo, kunnen de clubs niet beschikken over hun duurbetaalde sterren. Ook gaat de belasting omhoog.

"Het aantal wedstrijden dat jaarlijks wordt gespeeld, is al onacceptabel hoog", zo liet Eca-voorzitter Karl-Heinz Rummenige weten. "We moeten ons weer op de sport gaan focussen. Politiek en commercie mogen niet langer de boventoon voeren." Anderen, onder wie de Duitse bondscoach Joachim Löw, vrezen voor de kwaliteit van het WK.

Een aantal rijke voetbalclubs dreigde de Uefa al eerder de rug toe te keren. Ze willen een eigen competitie ontwikkelen, een Super League, waarin de beste Europese clubs het tegen elkaar opnemen en ook samen de tv-gelden en andere inkomsten zullen verdelen.

Infantino blijkt voorlopig ongevoelig voor dit dreigement. Het WK voetbal, dat in 1930 in Uruguay voor het eerst werd gehouden (met 13 deelnemers) en sinds 1998 plaats biedt aan 32 landen, wordt vanaf 2026 georganiseerd met 48 landen. Waar het eerste WK XL zal plaatsvinden, is nog onbekend.

undefined

Europa: 16 tickets

Volgens Fifa-voorzitter Infantino past de nieuwe opzet van het WK bij de huidige tijdsgeest. "Voetbal is mondiaal geworden. Voetbal is meer dan alleen maar Europa en Zuid-Amerika." Dat is terug te zien in de verdeling van de WK-tickets. Afrika zal vanaf 2026 vertegenwoordigd worden door 9 landen (nu 5), Azië door minimaal 8 landen (nu minimaal 4) en de Concacaf (Noord- en Centraal-Amerika en de Caribbean) door minimaal 6 landen (nu minimaal 3). Europa, nu nog goed voor 13 afgevaardigden, krijgt er vanaf 2026 16.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden