Ineke Bakker

Gelukkig leidt de politieke betrokkenheid van de Raad van Kerken niet tot stemadviezen. Niettemin wil ik op persoonlijke titel enkele suggesties doen voor een kabinet, waarin ruimte is voor passie, humor en betrokkenheid bij mensen in zeer verschillende leefsituaties.

- Aan het roer staat Wim Kok (PvdA), die in een kabinet met een socialer beleid dan het vorige zijn vakbondshart meer kan laten spreken. Mocht hij van mening zijn dat het nu echt tijd wordt dat een vrouw in Nederland premier wordt - ik kan aan mijn vriendinnen uit Derde-Wereldlanden allang niet meer uitleggen waarom ons land op dit punt zo achterloopt - dan is Louise Fresco, verbonden aan de FAO, een intelligente, creatieve vrouw, die mensen kan motiveren en groot inzicht heeft in de behoeften van onze samenleving, zonder die los te zien van de mondiale context. Ook Ella Vogelaar (PvdA) zou een uitstekende premier zijn.

Tegen de tweedeling in onze samenleving tussen mensen die mee kunnen doen en mensen die buitengesloten worden, is een nieuw ministerie van Participatie nodig: Ella Vogelaar met haar achtergrond in de vakbeweging, Ploni Robbers-van Berkel met haar ervaring als voorzitter van de werkgroep Arme Kant van Nederland en Paul Rosenmöller (GL) met zijn politiek vernuft.

- Speciale aandacht is er voor de bevordering van de multiculturele samenleving: Kathleen Ferrier, die zelf het beste uit twee culturen belichaamt en als coördinator van de migrantenkerken in Nederland (SKIN) wonderen verricht.

- Economische Zaken: Herman Wijffels, die ook sociale en ecologische belangen in het oog houdt.

- Toch is er behoefte aan een apart ministerie voor Milieu: Pieter Winsemius (VVD).

- Verkeer en Waterstaat laten we niet meer los van de rest van de samenleving opereren; het wordt geïntegreerd in het ministerie van Vrom. Geert Mak is er adviseur voor Plattelandsaangelegenheden.

- Onderwijs en Wetenschap is nog lang niet klaar voor de vitale rol die het in onze informatiesamenleving zou moeten spelen. Naast veel meer geld is er een minister nodig, die beseft dat onderwijs meer is dan toetsen en testen en die rust in het veld brengt. Job Cohen (PvdA).

- De invloed van de minister van Financiën reduceren wij tot die van een goede penningmeester. Zalm (VVD) is daar geknipt voor, terwijl Kok zelf de kans krijgt de verrijking aan te pakken door nieuwe fiscale maatregelen te ontwerpen.

- Jan Pronk: Buitenlandse Zaken. Asielbeleid moet in mondiaal perspectief gezien worden en valt dus onder Pronk, terwijl de coördinator van het tentenkamp van de Raad van Kerken, Egbert Kraal (CDA), belast wordt met de reorganisatie van de Immigratrie en Naturalisatie Dienst.

- Natuurlijk houdt Ontwikkelingssamenwerking een minister: Gert van Maanen, de even deskundige als aimabele directeur van de ideële geldschieter EDCS.

- Omdat een mens niet bij brood alleen leeft, zijn er ook een ministerie van Zingeving, dat de discussie over normen, waarden en zingeving stimuleert dankzij de kritische en praktische geest van Riet Bons-Storm, en

- Een ministerie van Kunst en Cultuur onder leiding van Judith Belinfante.

Elke vergadering van de ministerraad wordt geopend met een moment van bezinning. Daarvoor worden bij toerbeurt enkele mensen uitgenodigd die aan de hand van verhalen zin voor vandaag en morgen kunnen blootleggen en de ministers behoeden voor onzin en kortzichtigheid. Naast Ellen van Wolde, hoogleraar Oude Testament in Tilburg, zijn er auteurs als Kader Abdolah, Astrid Roemer, Willem-Jan Otten en Andreas Burnier.

En de staatssecretaris voor Rust en Recreatie houdt de werkdagen kort, de zondagen vrij en de werkdruk beperkt. Misschien is dat wel iets voor mij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden