Ineens zou er een valutaoorlog zijn tussen de dollar en de euro

Het was vandaag of Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank, tegen de Amerikanen zei: “Onze economie doet het lekker beter dan die van jullie. Niks America first.” Beeld AFP
Het was vandaag of Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank, tegen de Amerikanen zei: “Onze economie doet het lekker beter dan die van jullie. Niks America first.”Beeld AFP

'Valutaoorlog', was het woord van de dag vandaag in het Zwitserse Davos op het World Economic Forum waar de top van de wereld bijeen is. Maar het woord gonsde ook bij de ECB die vandaag vergaderde.

Het was Christine Lagarde, de directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) die voor een ‘valutaoorlog’ waarschuwde.

Ze had er reden toe. Dinsdag, en ook vandaag weer, liet de Amerikaanse minister van financiën, Steve Mnuchin zich uit over de zwakke dollar. “Goed voor de Amerikaanse economie.” Die paar zeer ongebruikelijke woorden zorgden ervoor dat de dollar nog verder daalde ten opzichte van de euro, het pond en de yen. De Amerikaanse munt staat op het laagste niveau sinds drie jaar. Het past in het beleid van president Trump: America first. Een goedkope dollar is goed voor de Amerikaanse export. Met een wereldwijd handelstekort van circa 500 miljard dollar ten nadelen van de Verenigde Staten verbetert een zwakke dollar de kans dat dit gat kleiner wordt.

Dure euro

Het wachten was op het antwoord van de president van de Europese Centrale Bank (ECB) vandaag na de maandelijkse vergadering van nationale bankpresidenten. Maar Draghi bleef stoïcijns. Hij verklaarde de dure euro een gevolg van de sterk groeiende economie van de Europese Unie: "De binnenlandse vraag groeit, het aantal banen neemt sterk toe, de financiële positie van huishoudens verbetert, de winsten van bedrijven stijgen en de huizenmarkt trekt aan."

Het was alsof Draghi tegen de Amerikanen zei: “Onze economie doet het lekker beter dan die van jullie. Niks America first.” Hij had zijn omfloerste woorden nog nauwelijks uitgesproken of de euro steeg tijdens de persconferentie meteen naar $ 1,25.

Natuurlijk waren er ook zorgen over de uitspraken van Mnuchin binnen de ECB-vergadering vandaag. Het is namelijk zeer ongebruikelijk. In IMF verband hebben de ministers van financiën een paar jaar geleden in Washington afgesproken valuta’s niet omhoog of omlaag te praten. En dat nu deed Mnuchin toch. Ook al wil Draghi dit niet doen, alles wat hij erover zei had meteen effect op de koers van de euro en de dollar.

Wat de invloed daarvan is? Drgahi kon het niet zeggen. Wel hamerde hij er nog maar eens op dat de koers van een munt, in dit geval de euro toch meestal een weerspiegeling is van de kracht van de onderliggende economie.

Britse pond

Maar de uitspraak van Mnuchin kreeg wel bijval. De Britse minister van financiën Phillip Hammond was in zijn nopjes. Een dalende dollar betekent ook een duurder Brits pond. En die was na het Brexit referendum wel twintig procent in waarde gedaald en veert nu op. Een pond kost nu alweer $1,40. En dat is goed nieuws voor een economie die meer importeert dan exporteert. Het leven van de Brit wordt daardoor iets minder duur en met een inflatie die drie procent is, is dat goed nieuws, die daalt door dat duurdere Britse pond misschien.

De as Verenigde Staten en Groot-Brittannië werd door deze valutaschommelingen gesterkt en door de opmerking uit het Amerikaanse kamp in Davos dat een handelsverdrag na de Brexit de onderlinge economische relaties moeten versterken.

Trendbreuk

Toch was de opmerking van Mnuchin ook een trendbreuk in het Amerikaanse monetaire beleid. Sinds de jaren negentig staan de opeenvolgende Amerikaanse ministers van financiën voor een sterke dollar, dat is in het nationale belang van de Verenigde Staten werd daar altijd bij gemeld.

Nu is een zwakke dollar de nieuwe koers die past in het America first van Trump. Zijn minister Mnuchin verzekerde vandaag nog wel dat hij niet uit is op een handelsoorlog, maar enkel en alleen Amerika’s belangen behartigt.

De Amerikaanse minister van handel Wilbur Ross deed daar vandaag, tegen het Amerikaanse televisiestation CNBC, nog een schepje bovenop: “Er is al lang een handelsoorlog gaande. Het verschil is dat de troepen van de Verenigde Staten nu op de handelsbarricade verschijnen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden