Ineens ziet de PvdA minima weer staan

analyse | Toeslag kindgebonden budget voor meer mensen

Op het allerlaatste moment ziet de PvdA dat de bezuiniging op geld voor de opvoeding van kinderen iets te drastisch is. In de Tweede Kamer werd het voorstel in maart al aangenomen. Gisteren werd het plan om 500 miljoen minder uit te geven aan onder meer kinderbijslag, toeslagen en andere ondersteuning voor kinderen besproken in de Eerste Kamer en waren de sociaal-democraten ontevreden. Waarom komt de PvdA daar zo laat mee?

PvdA-minister Lodewijk Asscher van sociale zaken werd gisteren op de huid gezeten door senator Peter Ester (ChristenUnie) en sterker nog door zijn eigen partijgenote Anne Koning. Die laatste betoogde gisteren al in Trouw dat de gevolgen voor een deel van de eenoudergezinnen in de bijstand moeten worden verzacht: "Dit kunnen we niet laten gebeuren".

Het gaat hier om een paar duizend ouders wier partner ervandoor is, in de gevangenis zit of in een instelling verblijft. Omdat zij een partner hebben, ook al is die niet aanwezig, zouden zij volgens het plan geen toeslag meer krijgen op het kindgebondenbudget. Per maand gaan zij er 250 euro, 15 procent van het inkomen, op achteruit.

Asscher kwam zijn partijgenoten gisteravond tegemoet. Het laten vallen van de toeslag op het kindgebonden budget zou op 1 januari 2015 ingaan. De bewindsman zei gisteren dat hij dit met een jaar wil uitstellen en in die tijd in de gaten wil houden wat het effect is voor de groep waar de PvdA zich zorgen over maakt.

De Eerste Kamer is doorgaans een plek van overdenking, van de wijde blik of het kleine detail. Een politieke worsteling treft men er minder vaak aan. Gisteren gebruikte de PvdA toch de senaat om een nieuw accent aan te brengen.

Het punt van de eenoudergezinnen die een flink deel van hun inkomen verliezen was vorige week raangekaart door Divosa, vereniging van managers van sociale diensten. Asscher zag aanvankelijk de kwestie niet en zei dat gemeenten deze ouders kunnen helpen met het budget voor bijzondere bijstand.

Koning was afgelopen vrijdag nog licht kritisch. Gisteren liet zij zich aanmerkelijk scherper uit in deze krant en daarna in de Eerste Kamer. De PvdA-senator wist op het moment dat zij nieuwe eisen ging stellen al dat Asscher haar tegemoet zou komen.

Zo kon de PvdA zich enigszins profileren als belangenbehartiger van de minima. Om dat te bereiken trad ook Marleen Barth, voorzitter van de PvdA-fractie in de Eerste Kamer, in het strijdperk. Tegen de NOS zei zij dat haar partij niet aanvaardt dat een groep alleenstaande ouders 'met de rug tegen de muur' komt te staan.

Sinds de Tweede Kamer akkoord ging, zijn er meevallers op de begroting. "Dat is echt anders dan toen de wet in de Tweede Kamer werd behandeld en de PvdA zich minder kritisch opstelde", vindt senator Koning.

Zij drukte Asscher op het hart dat hij zich ook in de toekomst in het kabinet sterk moet maken voor minima.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden