Ineens wél dapper ten strijde tegen de dierenpolitie

Het speeltje, hoorde je alom, was bedoeld om de gedoogpartner zoet te houden. Uitsluitend daarom stond in het regeerakkoord dat dierenmishandeling 'harder' zou worden aangepakt, onder meer door vijfhonderd animal cops op te leiden en een 'apart alarmnummer voor dieren in nood en dierenmishandeling' in het leven te roepen.

Natuurlijk was er best enig verzet tegen het kabinetsvoornemen - binnen en buiten de Kamer. Hier mopperde een korpschef over verspilling van geld en mankracht ("Het gewone politiewerk lijdt eronder"), daar sprak een wethouder van een 'onbeschrijflijk stupide' plan, de aanvoerster van de Partij voor de Dieren noemde het 'een wassen neus'. En o ja, het CDA-congres nam vorig jaar april nog een resolutie aan waarin vijfhonderd man dierenpolitie 'te veel' werd bevonden. Die resolutie werd aangenomen, let wel, tegen het uitdrukkelijke advies in van het partijbestuur én van fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma.

Het mocht niet baten, die dierenpolitie kwam er. En alleen al de gedachte eraan kon me in sombere buien vrolijk stemmen. Gelukkig het land nietwaar, dat bij het volle verstand zeventig miljoen euro uitgeeft aan een probleem dat nauwelijks bestaat.

Intussen gingen de animal cops voortvarend aan de slag. Hun verrichtingen haalden zelden de landelijke pers, de regionale des te vaker. Daar kon je dezer weken bijvoorbeeld lezen hoe ze te Oss een 'verwaarloosde hond' in beslag namen ('Agenten troffen het dier zeer vermagerd aan'). Hoe ze te Westerhaar proces-verbaal opmaakten vanwege het illegaal houden van een 'inheemse egel'. Hoe ze te Dommelen een rode kat redden van een 'gruwelijke verdrinkingsdood'. En hoe ze te Wierden regelmatig melkveehouders op de hielen zitten. Melkveehouders? Jazeker. Die overwegen nu om 'zieke of herstellende koeien' binnen te houden 'uit angst dat voor elk kreupel dier 114 wordt gebeld en de politie ze meeneemt voor verhoor'.

Het veruit interessantste bericht kwam uit Assen. Eind maart vertelde een vrijwilliger van de lokale afdeling Dierenbescherming voor de camera's van RTV Drenthe hoe 'de lol' er wel vanaf was. Eenendertig jaar had deze Doeke Stoppels zich met liefde ingezet voor de rechtvaardige zaak. Maar sinds de invoering van de animal cops was er voor hem 'niks meer te doen'. Dus eiste hij van Den Haag 'duidelijkheid' over zijn toekomst en die van de 249 andere onbezoldigde 'afdelingsinspecteurs' in den lande.

Dus omdat die malle dierenpolitie er koste wat kost moest komen, zitten lieden die geheel gratis exact hetzelfde deden werkeloos voor zich uit te staren? Een fraaier voorbeeld van weggegooid belastinggeld zou ik niet snel kunnen bedenken.

Maar zie, alles wordt anders nu het kabinet is gevallen. Dezelfde Sybrand van Haersma Buma die het CDA-congres een jaar geleden de resolutie ontraadde, zei dinsdag tegen het NOS-Journaal: "Wat mij betreft mag de dierenpolitie zich vanaf morgen ook met de problemen van mensen bezighouden. Dat lijkt me alleen maar goed." Hij is niet de enige die ineens dapperheid tentoonspreidt. Plotseling vindt zo'n beetje de hele Tweede Kamer dat we die miljoenen ter bestrijding van dierenleed nuttiger kunnen besteden.

Nee, ik zeg niks. En Doeke Stoppels te Assen vast ook niet.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden