Ineens valt het op dat het paard er wel erg stil bij ligt

HENNY DE LANGE

Het moment was zorgvuldig getimed. Een dag nadat Steve McQueen een Oscar voor zijn film '12 Years a slave' had gekregen, meldde het Stedelijk Museum Amsterdam trots dat het twee werken had aangekocht van deze stadgenoot. Kunstenaar en regisseur McQueen is dan wel een Brit, maar de Oscar straalt ook een beetje af op Nederland, omdat McQueen met een Nederlandse is getrouwd en al jaren afwisselend in de Amsterdamse Pijp en in Londen woont.

Het Stedelijk had al een werk van hem in de collectie. Bovendien maakte McQueen in 2012 samen met het museum het project Blues Before Sunrise. Daarbij veranderde hij het Vondelpark in een filmset. Hij hulde het park bij nacht in een geheimzinnig blauw waas door alle 275 straatlantarens blauw licht te laten geven in plaats van het gebruikelijke witte licht.

Een van de aankopen is de kleurenfilm 'Running Thunder' (2007). Die gaat over een paard dat ligt te rusten in de wei, daar lijkt het tenminste op. Het shot is statisch. Alleen het gras om het dier heen beweegt langzaam. Ook zoemt er een vlieg rond, die op het oog van het paard neer strijkt. Het paard knippert zelfs niet en dan ineens valt op dat het er wel erg stil bij ligt. Het dier is dood.

Door de titel van de film, die elf minuten duurt en zonder geluid wordt getoond in een loop, wordt de toeschouwer op het verkeerde been gezet. Bij 'Running Thunder' gaan de gedachten gauw naar paardenraces. Maar in dit geval ligt, gelet op de statische opname, eerder de stilte voor naderend onheil voor de hand.

De andere aanwinst is Mees, Evening Dip, New Year's Day 2002 uit 2005: een foto in een lichtbak van een bibberend jongetje op het strand. Hij heeft net de nieuwjaarsduik genomen in het eerste nieuwe jaar na de aanslagen van 11 september 2001.

Het Stedelijk Museum verzamelt sinds de opkomst in de jaren zestig film- en videokunst. De collectie omvat inmiddels ruim 900 video's. De nieuwe aanwinsten zijn aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds en de BankGiro Loterij.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden