Ineens is Trump de vriend van conservatieve christenen

Trump, maandag op Liberty University. Beeld getty
Trump, maandag op Liberty University.Beeld getty

Hij voldoet niet bepaald aan hun ideaalbeeld, en moeite om in de smaak te vallen doet hij ook nauwelijks. Toch is Donald Trump al maandenlang favoriet bij Amerikaanse conservatieve christenen. Zij kúnnen hem helpen om de Republikeinse presidentskandidaat te worden. Maar of ze dat ook gaan doen is de vraag.

Robin de Wever

Donald Trump had zijn zin nog niet afgemaakt of er klonk vanuit de zaal al afkeurend gegrinnik. Ik ga jullie iets voorlezen uit 'Two Corinthians', zei hij maandag tijdens een toespraak op de conservatief-christelijke Liberty University. Fout, zo wist iedere student direct: de tweede brief van de apostel Paulus aan de Korintiërs heet in het Engels niet 'Two Corinthians' maar 'Second Corinthians'.

Een beginnersfoutje, natuurlijk. En dat, zo oordeelden christelijke media later die dag, was nu net het probleem. Deze presidentskandidaat toonde weer eens aan dat hij van religieuze zaken weinig kaas had gegeten. Net als toen hij vorig jaar de Bijbel zijn favoriete boek noemde maar geen favoriete vers kon noemen. En toen hij het heilig avondmaal 'mijn wijntje en mijn crackertje' noemde. Hij mocht zich dan wel kerkganger en bijbelfan noemen, verdiende zo'n man nu de presidentsnominatie van de Republikeinse partij?

Als we de peilingen mogen geloven wel. Want Trump is niet alleen al maandenlang de populairste kandidaat onder Republikeinen, hij is dat ook onder 'evangelicals', de 'wedergeboren' christenen die zo talrijk zijn dat ze kandidaten kunnen maken of breken. Deze week maakte bovendien Sarah Palin, een van de bekendste (en meest controversiële) evangelicals, bekend dat ze Trump steunt.

Evangelicals vormen een bont gezelschap: sommigen zijn links en stemmen democratisch, velen zijn rechts en stemmen het liefste op een conservatieveling die 'bijbelse waarden' verdedigt.

Veruit het populairst onder evangelicals
Trump valt duidelijk niet in die laatste categorie: hij is bezig aan zijn derde huwelijk, steunde jarenlang progressieve politici en bezit meerdere casino's. Evangelical-leiders moeten mede om die redenen niets van hem hebben. En toch is hij dus populair. Als we een peiling van de New York Times en televisiezender CBS News mogen geloven, heeft 42 procent van de evangelicals nu voorkeur voor Trump en 25 procent voor zijn meest kansrijke opponent, de Texaanse senator Ted Cruz.

Waarom ze in groten getale voor Trump zijn gevallen is niet helemaal duidelijk. Het heeft ongetwijfeld iets te maken met de eigenschappen die andersgelovige Trump-supporters ook roemen: zijn duidelijke taal, zijn ogenschijnlijk eenvoudige oplossingen, zijn hekel aan politieke correctheid.

We hadden acht jaar lang een kabinet van iemand die nog nooit personeel in dienst had gehad, zegt een van die Trump-evangelicals in de New York Times. Barack Obama 'vulde zijn kabinet voor 90 procent met academici, leraren en professors'. "Ik wil een man die een bedrijf kan runnen."

De conservatieve christen Sarah Palin, die eerder probeerde vice-president te worden, sprak deze week haar steun uit voor Trump. Beeld ap
De conservatieve christen Sarah Palin, die eerder probeerde vice-president te worden, sprak deze week haar steun uit voor Trump.Beeld ap

'We hebben iemand nodig die sterk is'
De krant sprak de afgelopen weken door het hele land met 'tientallen' Trump-evangelicals. Spiritualiteit is een belangrijke eigenschap, oordeelt een van hen, Charles Henderson (61) uit Kentucky. "Maar we hebben iemand nodig die sterk is. Predikers en zo, die hebben nogal eens de neiging om een beetje zwak te zijn."

"Hij is de enige die ons kan optakelen uit het ravijn", vindt een ander, John Juvenal (67) uit Oklahoma. Die ongeremdheid van Trump, dat vindt hij wel mooi. "Hij draait er niet omheen. En hij komt heel, heel waarachtig over."

Dat veel evangelicals bereid zijn om op iemand te stemmen die niet voldoet aan het conservatief-christelijke ideaalbeeld bewezen ze vorige verkiezingen al. Toen schaarden ze zich uiteindelijk achter de mormoon Mitt Romney. Al was daar wel een belangrijk verschil: het ging niet van harte en gebeurde pas nadat alle andere kandidaten waren afgevallen.

Het kan ineens omslaan
Zo bezien staat Trump er beter voor dan Romney destijds (die uiteindelijk verloor van Obama). Trump was al de populairste toen er nog niemand was afgevallen. En nu is hij dat nog steeds.

Maar, zeggen sceptici, Trump is geen gewone kandidaat. Of de mensen die zeggen dat ze hem wel zien zitten ook daadwerkelijk op hem gaan stemmen, dat moet nog maar blijken. Dat geldt voor de gemiddelde Republikein, maar ook voor het smaldeel van evangelicals. En hoewel de Trumpshow al maandenlang succesvol is, kan het zomaar gebeuren dat kiezers er ineens genoeg van hebben. Bovendien is nog onduidelijk of het Trump gaat lukken om een volwaardig campagne-apparaat op te bouwen. Media-aandacht brengt je ver, maar is meestal niet genoeg.

Áls de Trumpmanie omslaat, zou dat begin volgende maand kunnen gebeuren. Dan vindt de zogenoemde caucus in de staat Iowa plaats en wordt er voor het eerst gestemd. Wie er slecht uit de bus komt, kan in een negatieve spiraal belanden.

Trump heeft reden om daar bezorgd over te zijn. Zo goed als hij het doet in de landelijke peilingen, zo matig doet hij het in Iowa. Eén derde van de Republikeinen in Iowa is van plan om op Ted Cruz te stemmen, claimen NBC News en de Wall Street Journal op basis van zo'n peiling. Trump staat tweede, met 19 procent. Waarom hij daar ineens laag scoort? Zoals gebruikelijk heeft niemand een antwoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden