Ineens ga je over de jongeren

reportage | Raadsleden massaal op cursus om jeugd- en ouderenbeleid te doorgronden

Over losliggende stoeptegels in je gemeente kun je makkelijk je zegje doen. Maar je bemoeien met een kind of ouder in nood is heel andere koek. Dat besef - 'van stenen naar mensen' - begint door te dringen tot de ongeveer 9500 gemeenteraadsleden in Nederland. Hun voorhoede stort zich massaal op bijspijkercursussen die in het hele land gegeven worden.

Onder het motto 'van denken naar doen' leren ze hoe zij zich moeten voorbereiden op de grote decentralisatieoperatie. Want de gemeenten worden vanaf 1 januari 2015 weliswaar verantwoordelijk voor jeugd- en ouderenzorg en het aan werk helpen van mensen met een beperking, het zijn de gekozen raadsleden die er uiteindelijk op toe moeten zien dat hun gemeente behoeftige ouderen en jongeren daadwerkelijk goed behandelt.

Ze worden verantwoordelijk voor het zogeheten sociaal domein én controleren of de miljoenenbudgetten die de gemeenten tot hun beschikking krijgen wel efficiënt besteed worden. De bewustwording daarover is groeiende, constateert programmasecretaris Freek Selen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Hij nam mede het initiatief tot het organiseren van bijeenkomsten en cursussen voor gemeenteraadsleden. Die waren allemaal meteen volgeboekt. "Ze willen geïnformeerd worden."

Dat bleek ook afgelopen woensdag in Assen waar de eerste regionale VNG-cursus werd gehouden. Vragen te over: "Wat is straks onze taak en kunnen we wel controleren?" "Er speelt nu al veel buiten je gezicht om, hoe gaat dat straks?" "Welke keuzes hebben wij straks?" Cursusleider Frank Rozenberg, zelf raadslid voor Gemeentebelangen in Leidschendam, houdt zijn collega's voor dat ze juist met de nieuwe taken kunnen en moeten "sturen op financiën en op integraal beleid".

Hij doelt met dat laatste onder meer op de verwachting dat de jeugdzorg onder hoede van de gemeenten veel minder verkokerd zal zijn. Want die willen dat straks minder hulpverleners zich met een probleemgezin bemoeien. Niet alleen goedkoper, ook effectiever. Rozenberg had nog een tip voor de cursisten: ga eens kijken bij de collega's van Provinciale Staten, die nu nog deels over de jeugdzorg gaan. "Ga als bijrijder mee met de provincie. In 2015 ben jij bestuurder. Misschien rijden ze vanuit de provincie nog even mee en kunnen ze je een beetje bijsturen." "Dat is een goeie", mompelt een van de aanwezigen.

Gaandeweg de avond blijkt wel dat de ene gemeente verder is in de voorbereiding op de grote omslag dan de andere. En, zo wordt geklaagd: de ene gemeente informeert beter dan de andere. Maar dat ligt ook aan de gemeenteraad, repliceert Rozenberg. "Jullie hebben recht op informatie, daar moet je dan ook zelf naar vragen." Maar, voegt Freek Selen daar aan toe: "De informatie vanuit Den Haag verandert nu nog zo snel, daar moeten gemeenten ook weer op inspelen."

En dan is er nog iets waar de raadsleden nu al en straks zeker tegenaan lopen: ze worden op straat aangeklampt door hun kiezers. Die klagen niet over losliggende stoeptegels, nee, die zijn boos over de bezuinigingen in de ouderenzorg. "Dat hardnekkige gerucht dat je straks de buurvrouw moet wassen", verzucht een CDA-raadslid uit Coevorden. "Dat is helemaal niet aan de orde, maar dat moet je constant rechtzetten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden