Ineens bekend, zelfs aan het Lago Maggiore

Na hun studie aan de Protestantse Theologische Universiteit zijn ze er klaar voor: een baan als dominee. Nu die geschikte kerkgemeente nog vinden. Trouw volgt drie theologen tijdens hun zoektocht naar werk.

Nét voordat ze de kerkzaal zou betreden, viel de blik van Petra de Nooy (29) op het prikbord in de gang. "Daarop hing de vorige editie van deze rubriek. Komisch hè! En na de preek, een freelance-dienst voor een kerk in Rotterdam, kwamen er mensen op mij af om te vragen of ik het echt was. Ze herkenden me uit de krant!" Wat ze van haar plotseling ontstane beroemdheid moet vinden, weet ze zo net nog niet. Ze lacht er maar om.

Ook Hans van Rumpt (47) moet nog een beetje wennen aan zijn 'sterrenstatus'. "Zat ik een paar weken terug met mijn dochter aan het Lago Maggiore in Italië, kwamen er opeens allerlei mensen naast ons zitten die met mij over de kerk wilden praten. Voor je het weet, gaat het weer over werk." Hij lacht. Voor zijn dochter was het minder leuk, vervolgt hij. "'Pap, gaan we nou zwemmen?', vroeg ze steeds." Hij grinnikt. "We verbleven op een camping met veel kerkelijke vakantiegangers. Nederlanders vooral. Dan zingt zoiets gauw rond. 'Zeg, kent u die scriba daar', dat soort vragen, je kent ze wel." Van Rumpts vakantie op de camping was van maandag tot en met zaterdag. Daardoor heeft hij geen zondagse dienst hoeven verzorgen.

Dat wordt tijdens zijn volgende vakantie, in de Dordogne, wel anders. "Naast preken en dagsluitingen zal ik mannen- en vrouwenochtenden organiseren. Dan bespreken we afzonderlijk een bepaald thema met elkaar en lezen we uit de Bijbel." Helemaal zeker weet hij het nog niet, maar hoogstwaarschijnlijk kiest hij het onderwerp 'liefde'. "De vrouwenochtend zal ik met mijn echtgenote voorbereiden. Ze doet graag mee maar blijft verder liever op de achtergrond."

Op het banenfront geen nieuws trouwens, laat Van Rumpt weten. Maar dat is niet zo gek. "Het is nu allemaal erg stil vanwege de vakantie. Dat merk je aan alles. Ook wat de verkoop van ons huis betreft: er heeft zich geen enkele koper gemeld."

Wel wordt zijn aanstelling als pastoraal werker in Dirksland vanaf september uitgebreid van tweeënhalve dag naar vijf dagen. "Maar zodra ik ergens als dominee aan de slag kan, doe ik dat natuurlijk. Daar hebben ze in Dirksland alle begrip voor."

De Nooy is ook nog niet onder de pannen. Na haar vakantie is ze weer begonnen met werken in de thuiszorg. En ze preekt nog altijd elke zondag in verschillende kerken door het land. "Prima hoor, maar ik heb natuurlijk liever mijn eigen gemeente", zucht ze.

Ze speelt veel gitaar de laatste tijd. Wanneer ze haar preek voorbereidt bijvoorbeeld. "Ik gebruik mijn lied dan als gebed. Op die manier kun je soms zoveel meer zeggen. Het hangt van mijn bui af, maar ik speel graag 'O lord hear my prayer.'" Niet dat ze haar dagen doorbrengt verzwolgen in melancholie. "Ik houd ook van uptempo-liedjes als 'Happy day'! Ik wil gewoon wat bewuster leven. Het is zo makkelijk om altijd maar door te rennen terwijl het goed is soms even bij momenten stil te staan. God, wíjs me op de dingen, bid ik dan."

Op een openstaande vacature bijvoorbeeld. Wel zo handig. "Ik reken erop dat ik in september weer een aantal reacties ontvang van de kerken die ik voor de zomervakantie heb gesproken. De mensen uit het kerkbestuur zijn nu allemaal op vakantie. Daardoor blijven er nu veel taken liggen. En ja, binnen de kerk verlopen zaken nu eenmaal sowieso al wat trager hè."

Intussen blijft De Nooy hard oefenen op haar gitaarspel. "Ik zorg voor genoeg variatie. Zo wissel ik liedjes als 'Trust in the Lord' nu ook af met nummers van Anouk."

De derde theoloog, Lennart van Berkel, is onder de pannen: hij heeft in mei een beroep aangenomen naar Spijkenisse.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden