industrieel erfgoed tegen de vlakte

Wie zaterdag op het verkeerde moment met de ogen knipperde, heeft het spektakel gemist. Binnen luttele seconden stortten de laatste beeldbepalende schoorstenen van de IJsselcentrale in Zwolle ter aarde.


Het was druk op de dijk langs de IJssel, en ook op het water waarvandaan deze roeiers de sloop volgden. Naar schatting 2500 mensen waren getuige van de val van de torens, die precies neerkwamen op de geplande plek.


Energiebedrijf Engie sloopt de elektriciteitscentrale die in 1955 werd geopend. In het begin werden er kolen gestookt in Zwolle, maar later werd overgeschakeld op minder vervuilend aardgas. Maar sinds 2012 diende de IJsselcentrale enkel nog als backup, omdat deze sterk verouderd en al lang niet rendabel meer was, zegt Engie-woordvoerder Michael Verheul. "Er moest veel gas gestookt worden om elektriciteit op te wekken."


De sloop werd vorig jaar aangekondigd. Daar is nog wel de nodige discussie over geweest. Twee erfgoedverenigingen wilden de centrale behouden als industrieel erfgoed.


Verheul: "Dat hebben we verkend, maar herbestemming van het enorme gebouw van 250 meter lang, 60 meter breed en 50 meter hoog bleek niet te realiseren."


En dus was sloop de enige optie die overbleef. "We wilden het gebouw niet onbeheerd en ongebruikt laten staan."


Het neerhalen van de torens gebeurde op de valreep van het broedseizoen: van medio maart tot september mogen er geen explosieven worden gebruikt in het gebied langs de rivier. De komende maanden zal de centrale binnen verder worden ontmanteld. Eind 2018 zijn de gebouwen helemaal verdwenen.


Engie wil het terrein gaan gebruiken voor het opwekken van duurzame energie. Er ligt nu al een zonnepark met 3500 zonnepanelen.


Over de verdere invulling wil het energiebedrijf in gesprek met omwonenden en regionale partijen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden