Industriebond heeft geld, Dienstenbond brengt ledenpotentieel in

Van onze redactie economie WOERDEN - De FNV dienstenbond gaat fuseren met de Industriebond FNV. Door de samenwerking ontstaat de grootste vakbond van Nederland met 350 000 leden. Tot nu toe was de Abvakabo, de ambtenarenbond van de FNV, met 322 000 leden de grootste.

De bonden streven ernaar op 1 januari 1998 volledig samen te gaan. Op 26 augustus tekenen ze een intentieverklaring. De bondsraden, de ledenparlementen van de bonden die het laatste woord hebben, stemmen volgende maand over de fusie. De beide bonden willen graag dat de Voedingsbond FNV zich ook aansluit. Die staat positief tegenover samenwerking, maar heeft nog geen besluit genomen.

Twee maanden geleden liet de dienstenbond al weten dat een fusie erin zat. Deze bond vindt zichzelf met 100 000 leden te klein om alleen verder te gaan. De industriebond bleek een geschikte partner omdat die bond veel geld heeft maar tegelijk te kampen heeft met dalende werkgelegenheid in de industrie.

De dienstenbond is armlastig maar kan met de uitbreiding van de sector flink in ledental groeien. Daar komt bij dat de dienstenbond zich moet invechten in haast onontgonnen vakbondssectoren als het bank- en verzekeringswezen, de informatica en nieuwe media. Daarbij kan ze de hulp van de ervaren industriebond goed gebruiken.

Met de Abvakabo heeft de dienstenbond ook gesprekken gevoerd maar samengaan met die bond leek de dienstenbond bij nader inzien niet zo verstandig. De bond die dan zou ontstaan zou zo groot zijn, dat die als tweede vakcentrale dienst zou gaan doen, was de angst. Ook liet het personeel van de dienstenbond zich in de wandelgangen weinig positief uit over de “ambtenaren van de Abvakabo”.

De vakcentrale FNV is blij met de fusie tussen de vakbonden. “Het is een versterking voor de vakbeweging”, aldus een woordvoerder. Plannen voor fusies doen binnen de FNV al jaren de ronde. Vorig jaar mislukte een poging van de dienstenbond samen te gaan met de grafische bond.

In 1978, toen het ledental van de FNV-bonden op een historisch dieptepunt lag, werd in het project FNV-2000 vastgesteld dat bundeling van bonden nodig was om te overleven. Met het aantrekken van de economie klommen de bonden uit het dal en het project verdween weer in de ijskast. Wel besloten in 1994 vijf marktbonden hun ledenservice te bundelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden