Industrie hekelt medicijnenblad

Het onafhankelijke Geneesmiddelenbulletin (GeBu) informeert artsen en apothekers niet objectief over nieuwe medicijnen. Dat zegt de koepel van farmaceutische bedrijven.

M. van der Graaff, manager innovatie van Nefarma, confronteerde het bulletin gisteren op zijn verjaarspartijtje met stevige verwijten. Het GeBu bestaat veertig jaar, reden voor een feestelijk congres in Amersfoort. Daar waren ook vertegenwoordigers van de farmaceutische industrie, een bedrijfstak die door het blad geregeld wordt bekritiseerd om hun agressieve marketing.

Van der Graaff, als enige spreker van de ’tegenpartij’, verwoordde de kritiek. Volgens hem is het GeBu selectief in de keuze van middelen die worden beoordeeld. Over het hoofd van de jarige verweet hij ook andere critici effectbejag bij aanvallen op de farmaceutische industrie.

Volgens Van der Graaff hebben organisaties en journalisten mythes gecreëerd toen fabrikant Merck in 2004 pijnstiller Vioxx van de markt haalde, omdat gebruikers een twee keer hogere kans bleken te hebben op hartinfarcten en beroerten. De manager noemde geen namen, maar zei dat sommige organisaties zich in de discussie mengden ’om zich te profileren, om overheidssubsidies veilig te stellen of om publiciteit te krijgen’. „Journalisten hebben de kwestie gebruikt om kranten en boeken te verkopen.”

Van der Graaff pleitte voor een ’open en gebalanceerde’ dialoog tussen industrie en belangengroepen in de gezondheidszorg en kreeg steun van ziekenhuisapotheker prof. A. Schobben, lid van de adviesraad van het Geneesmiddelenbulletin. Volgens Schobben ageert het blad te veel tegen de industrie.

Maar oud-staatssecretaris R. Kruisinga van volksgezondheid, in 1967 mede-oprichter van het GeBu stak het bulletin een hart onder de riem. „In de toekomst zullen aanvallen van de farmaceutische industrie en van de overheid blijven komen. Zorg dus voor een sterke lobby.”

Volgens Kruisinga zal het belang van onafhankelijke voorlichting in de toekomst toenemen, doordat de toelating van nieuwe middelen steeds meer op internationaal niveau wordt geregeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden