Industrie en minister De Boer leggen batterijen-ruzie bij

Van onze redactie economie DEN HAAG - De batterijen-industrie (Stibat) heeft een nieuw plan ingediend voor de inzameling en recycling van afgedankte batterijen. De kans is vrij groot dat minister De Boer (milieubeheer) het plan accepteert en dat er daarmee een eind komt aan de al jaren durende 'batterijenruzie' tussen het ministerie en de branche.

Volgens het nieuwe plan van de Stibat worden batterijen in de toekomst afgehaald bij de gemeentelijke depots voor klein chemisch afval. Particuliere inzamelbedrijven zullen de batterijen vervolgens naar een centrale opslagplaats vervoeren. Een deel van die batterijen zal worden herverwerkt, een ander deel wordt tot 1998 opgeslagen, waarna alsnog verwerking volgt. In het oude plan van de Stibat, dat door minister De Boer werd afgekeurd, zou een deel van de batterijen, bij gebrek aan verwerkingsmogelijkheden, gewoon worden gestort.

Niet storten

Een woordvoerder van het ministerie reageerde gisteren voorzichtig positief. Nu het storten van de batterijen in de plannen van de baan is, lijkt een positieve beoordeling van de minister mogelijk, aldus de zegsman. De Boer heeft als uitgangspunt dat bedrijven ook in de afvalfase verantwoordelijk zijn voor door hun gemaakte produkten. Vrom streeft er daarnaast naar het storten van afval zo veel mogelijk tot nul te beperken.

De branche meldt zelf al veel gedaan te hebben om milieuvriendelijker te werken. De industrie heeft naar eigen zeggen in de afgelopen jaren bijna 500 miljoen gulden geïnvesteerd om batterijen kwik- en cadmiumvrij te maken. Bijna alle niet-oplaadbare batterijen zijn intussen kwikvrij.

Jaarlijks gaan in Nederland 110 tot 130 miljoen batterijen over de toonbank. Om de verwerkingsplannen te financieren vraagt de batterijenbranche al sinds juni een beperkte bijdrage van de kopers. Behalve inlevering bij de gemeentelijke depots, zullen er in de toekomst ook meer mogelijkheden komen om batterijen in te leveren bij winkels, aldus de branche. Als De Boer dit plan van de Stibat accepteert, zal een statiegeldregeling voor batterijen, waarmee Vrom in het verleden tot ergernis van de batterijenbranche geregeld heeft gedreigd, er niet komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden