Indrukwekkende start Oranje

Bondscoach Tom van 't Hek wilde niet arrogant overkomen. Maar de indrukwekkende zege gisteren op Argentinië (3-0) bij de Champions Trophy in Brisbane vormde voor hem de bevestiging van iets dat hij al wat langer vermoedde. ,,We voelen gewoon dat we tot de beste teams van de wereld behoren'', zei hij na de geslaagde ouverture.

Van 't Hek was er vooraf nog niet helemaal gerust op. Hij vreesde de vechtlust, de techniek en de teamgeest bij de nummer vier van het WK, vorig jaar in Utrecht. Toen bleef Oranje tegen de Zuid-Amerikaanse kampioen nog steken op 2-2. In Brisbane was het krachtsverschil evenwel opmerkelijk groot, groter ook dan Van 't Hek had gedacht.

,,Onze prestatie in deze eerste wedstrijd geeft me een fijn gevoel'', bekende de oud-international. ,,Zowel het spel als het resultaat stemt me dik tevreden. Met deze overwinning staan we goed op de kaart voor dit toernooi. Maar de finale is nog ver weg.''

Van 't Hek trok een vergelijking met het WK in eigen land, waarbij zijn ploeg toch wel verrassend achter Australië als tweede eindigde. ,,We wisten toen nog niet precies waar we internationaal stonden. Nu zijn we met veel meer vertrouwen begonnen aan dit toptoernooi. We hebben een beter spelconcept, er zijn meer zekerheden en er is onderling veel meer concurrentie. Feitelijk maakt het niet eens zoveel meer uit wie er in het veld staat. We kunnen op allerlei manieren spelen en winnen.''

Ook in mentaal opzicht is Oranje in het laatste jaar gegroeid. De ploeg van aanvoerder Carole Thate weet wat er moet gebeuren, ook als het even tegenzit of niet lekker loopt.

Een nog experimentele spelregelwijziging kon het Nederlands team op de openingsdag van het dubbele toernooi in Australië evenmin van de wijs brengen.

De internationale federatie FIH wil (nog) meer snelheid in het spel brengen. Daartoe is in Brisbane de zogenaamde shootregel aangepast. Indien de bal onbewust of onduidelijk met de voet wordt aangeraakt, mogen de scheidsrechters niet langer afblazen wegens een overtreding.

De grote gevolgen van deze vrijere interpretatie waren gisteren direct zichtbaar. Veel minder dan anders klonk er een fluitsignaal. Het spel lag daardoor aanzienlijk minder stil. Ook het aantal strafcorners, vijf voor Nederland, vier voor Argentinië, bleef aan de lage kant.

,,Ik zag dit experiment 24 uur geleden nog absoluut niet zitten'', gaf Van 't Hek toe. ,,Maar ik moet eerlijk zeggen dat het kan leiden tot zeer interessante ontwikkelingen. Het spelbeeld is aanzienlijk anders. Een hockeywedstrijd is nu fysiek zwaarder dan ooit. Vrijwel iedereen was na afloop uitgeput bij ons. Misschien moeten we de FIH meteen vragen of we voortaan 18 in plaats van 16 spelers per wedstrijd mogen gebruiken.''

Ook de Nederlandse speelsters reageerden enthousiast op de revolutionaire aanpassing in de spelregels.

,,Het is een uitdaging om goed met deze nieuwe spelsituatie om te gaan'', stelde Carole Thate. ,,Het vergt een andere aanpak van de wedstrijd. Je kunt niet meer alleen maar druk uitoefenen of juist alleen maar controleren. Daarin moet je nu een goede balans vinden. Want je hebt bijna geen tijd meer om even op adem te komen.''

Nederland speelde zeer gedreven tegen Argentinië, dat pas begin deze week in Brisbane aankwam en wellicht nog moeite had om het tijdsverschil van liefst dertien uur te overbruggen. Fleur van de Kieft blonk uit bij Oranje met twee treffers. Op slag van rust tilde Thate de stand naar 3-0. Na de pauze liet het dominante Nederlands team fraaie kansen liggen op een nog hogere score. ,,Voor mij was het al mooi genoeg'', glimlachte Van 't Hek, die met zijn ambitieuze meidenploeg tot dinsdag vier duels in vijf dagen dient af te werken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden