indoor brabant / ’In de loges wordt hier niet gedineerd’

De Brabanthallen huisvesten volgende week het hippisch concours Indoor Brabant. Preses Gerrit Jan Swinkels was er alle veertig edities bij.

door Fred Troost

Het oer-idee voor een Brabants concours komt uit Tilburg, waar in 1968 extra activiteiten voor de bezetting van de nieuwe ijshal werden gezocht. Toen een hippisch evenement aldaar niet aansloeg, kwam Den Bosch in beeld, met zijn Brabanthallen, qua ruimte geschikt, maar ook in gebruik als veemarkthallen.

,,Dat betekende op woensdag de koeienhal leegmaken, tribunes bouwen, de veelucht ’eruitspuiten’ en met kachels sjouwen’’, lacht voorzitter Gerrit Jan Swinkels. ,,Alles wat nodig was, werd er door Indoor Brabant ingebracht. Er was helemaal niks.’’

In het eerste jaar kwamen 5000 bezoekers over drie dagen, in die tijd een enorm succes, vergroot door een unieke sfeer die meteen en voorgoed Indoor Brabant injecteerde.

Die eerste jaren vormden een optelsom van enthousiasme en werklust in een pionierssfeer, met soms opmerkelijke noviteiten. In een tijd nog zonder promodorp stonden bij de ingang wél kooien met flamingo’s. Swinkels: ,,Dat moest bijdragen aan de visie die nog altijd bepalend is: in de eerste plaats is Indoor Brabant topsport, meteen daarna is het een feest.’’

Dat de veemarkt de mogelijkheden voor het concours begrensde, leverde een spanningsveld op. ,,Het was groeien tegen de beperkingen op, paardenhal tegenover koeienmarkt.’’ Maar de markt liep terug, de Brabanthallen transformeerden in een evenementencomplex; een verbouwing volgde. In de nieuwbouw was het moeilijk om de sfeer vast te houden. Met een tweede inrijpiste én een ruiterpad dwars door het promodorp is dat gelukt; het kan niemand tussen de promotiestands ontgaan dat hier geen verkoopbeurs maar een concours hippique aan de gang is.

Swinkels (59) heeft alle ontwikkelingen meegemaakt. In de eerste jaren kwam hij als bezoeker; in 1976 trad hij aan als bestuurslid. Sinds vijf jaar is hij voorzitter van Indoor Brabant.

Hij herinnert zich de eerste sponsorloges. ,,Nou, loges... Het was een proef. We hadden, tijdens de veemarkt, van steigers een plateautje gebouwd met drie tafeltjes erop. Dat was al. De boeren vonden die steigers wel makkelijk om hun koeien aan vast te binden. ’s Nachts gingen die met het hele zaakje op de loop, het werd een enorme chaos. Maar het jaar erop verhuurden we vijftig tafels.’’

Toen de vip-loges luxer werden, loerde wederom de spagaat van het spanningsveld. Het publiek ergerde zich aan het gerinkel van glazen en het geroezemoes vanachter de wit-gedekte tafels. Swinkels: ,,In Londen wordt in de loges gedineerd. Als het eten wordt opgediend, gaan de gasten met hun rug naar de piste zitten. Dat is een belediging van de ruiters. Bij ons kan dat niet. In de loges wordt niet gedineerd. Een hapje, een drankje, dat wel; dat moet kunnen. Maar we hebben ons de kritiek heus wel aangetrokken. Daarom zijn de loges nu achter en boven de tribuneplaatsen gebouwd.”

„Het is een kwestie van evenwicht zoeken. De kerngedachte is: als er geen publiek is, is er geen sfeer. Dat is Indoor Brabant.’’

Die sfeer is bepalend voor het succes, heeft hij ervaren. Dat geldt voor het publiek en zeker voor de ruiters. ,,De eerste jaren organiseerden we een ruiterbal op de brouwerij van Heineken. Het is traditie geworden, al is er nu een andere zaal. Het kenmerkt Indoor Brabant. Nog steeds is de eerste vraag van de deelnemers, als ze in Den Bosch aankomen, waar en wanneer de party gehouden wordt.’’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden