Indonesische visser die zeven weken op zee dobberde gered van vlot

Aldi Novel Adilang dobberde 49 dagen op zee in deze drijvende hut.Beeld EPA

De 18-jarige Indonesiër Aldi Novel Adilang had al een van de eenzaamste banen ter wereld. En toen werd het nog eenzamer.

Aldi bemande in zijn eentje een rompong, een drijvende vishut, op 125 kilometer uit de kust van Sulawesi. Hij moest ’s nachts de lampen aandoen om vissen te lokken naar de vallen onder water. Eens per week kwam een collega de vis ophalen en water, voedsel en brandstof voor de generator brengen. De rompong zat met een lang touw vast aan een stuk beton op de zeebodem.

Maar op 14 juli sloeg het noodloot toe. Geteisterd door zware wind en hoge golven brak het touw en de vishut raakte op drift. Aldi dreef in de zeven weken daarna ver de Stille Oceaan op. Hij zag meermaals grote schepen voorbij varen, maar slaagde er niet in de aandacht te trekken.

De jonge Indonesiër, die af en toe de wanhoop nabij was en aan zelfmoord dacht, overleefde door vis te vangen en te roosteren op vuur dat hij stookte van hout van zijn rompong. Hij hield ook kleren in het water, wrong die uit en dronk dat water, in de hoop zo niet te veel zout binnen te krijgen.

Pas na zeven weken, op 31 augustus, wist hij in de buurt van het eiland Guam, bijna 2000 kilometer van zijn oorspronkelijke ankerplaats, met zijn walkietalkie de hulp in te roepen van een passerend schip onder Panamese vlag. Dat pikte hem op en nam hem mee naar Japan, vanwaar hij een paar dagen later terugvloog naar zijn familie in Indonesië. Aan persbureau AP vertelde Aldi, de jongste van vier kinderen, dat hij heeft besloten om nooit meer op een rompong te werken: “Mijn ouders zijn het daarmee eens.”

Lees ook: 

Man dobbert 106 dagen rond in kapotte vissersboot

In 2012 werd een man gered die bijna vier maanden rondgedobberd had in een kapotte vissersboot op de Stille Zuidzee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden