Indonesische marine kan modern materieel goed gebruiken

De Indonesische marine heeft de vier korvetten die ze eind vorig jaar in Nederland heeft besteld hard nodig. Scheepswerf De Schelde in Vlissingen heeft een contract getekend voor de bouw van twee korvetten en afspraken gemaakt voor de bouw van nog twee andere.

Indonesië, dat uit louter eilanden bestaat, wordt nu nauwelijks vanaf het water bewaakt. ,,Slechts 85 marineschepen zijn operationeel. Zelfs die mankeren van alles'', vertelt parlementariër Djoko Susilo. Hij vertelt over de open dag die de marine onlangs in Soerabaja hield. Verschillende marineschepen konden niet uitvaren wegens motorproblemen. ,,Onze vloot dateert grotendeels nog uit de Tweede Wereldoorlog''. Van de 39 tweedehands schepen die minister Habibie in 1993 van de vroegere Oost-Duitse marine kocht (voor een bedrag van 12,7 miljoen dollar en die vervolgens voor 1,1 miljard dollar werden verspijkerd), zijn er nog 11 over. Tijdens de overtocht zonk er al een van ouderdom.

De affaire koste het weekblad Tempo destijds de kop. President Soeharto beval persoonlijk de sluiting van het tijdschrift na een artikel over de ruzie tussen minister Habibie en de legertop over deze 'miskoop'.

Djoko Susilo relativeert voor zijn Nederlandse 'vrienden' hoe Indonesië de korvetten gaat gebruiken. De kleine fregatten moeten vooral smokkelaars, illegale houthandelaars en desnoods terroristen in de Indonesische wateren opsporen. ,,Er zit wapentuig op. Maar wat is het nut om vanaf het water op dorpen in Atjeh te schieten?'' Voor het transport van de mariniers, die net als het leger burgers doden in Atjeh (zoals onlangs een Indonesische cameraman) worden de korvetten evenmin ingezet. ,,Dat is hetzelfde als je computer, die is uitgerust met luxe softwareprogramma's, gebruiken als gewone typemachine''.

Mensenrechtenorganisaties evenwel geloven niet dat de Indonesische marine de Nederlandse korvetten gaat gebruiken voor het bewaken van de grenzen. ,,Juist de marine is betrokken bij het smokkelen van auto's, de vervoer van illegaal gekapt hout en het stelen van vis'', zegt de Indonesische mensenrechtenactivist Johnson Panjaitan.

Hij vindt dat Nederland beter geen zaken kan doen met Indonesië. ,,We hebben net de affaire met de vier Russische helikopters gehad. De onderhandelingen verliepen tussen de elites, de rijke zakenmannen, van beide landen. De minister van defensie was er niet bij betrokken. Als hoofdprijs tekende president Megawati persoonlijk het contract in Moskou. Indonesië leende veel geld voor de helikopters. Het volk betaalt de schuld terug en de elite verdiende er uiteindelijk veel geld aan''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden