Update
Indonesische leger verkiest Duitse tanks boven Nederlandse
De verkoop van 80 Nederlandse tanks aan het leger van Indonesië, dat zo'n 200 miljoen euro in het laatje had moeten brengen, gaat definitief niet door. In plaats daarvan schaft het land 100 Duitse tanks aan.
Dat schrijft de Jakarta Post. De Indonesische minister van Defensie Sjafrie Sjamsoeddin zegt tegenover de krant dat voor Duitsland is gekozen, omdat dat land meer zekerheden biedt over de leveringstijd en het aantal tanks dat wordt geleverd. Minister Hillen van Defensie liet in een reactie aan de NOS weten 'teleurgesteld' te zijn.
Getreuzel
Het kabinet beraad zich sinds kort over de verkoop van de Nederlandse tanks, omdat er in de Tweede Kamer veel weerstand tegen is. Een Kamermeerderheid is tegen, omdat gevreesd wordt dat het leger de tanks tegen de eigen bevolking zal inzetten. Het kabinet was voor verkoop, onder meer omdat de deal 200 miljoen euro zou opleveren. Het kabinet meent dat de mensenrechtensituatie in Indonesië sterk verbeterd is.
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken wilde nog niet reageren op het besluit van Jakarta. Nederland en Indonesië willen de banden graag aanhalen en de verkoop van de tanks zou hier goed in passen, stelde Rosenthal onlangs in een debat met de Kamer. Hij zei toen dat een nee tegen de transactie 'internationaal niet begrepen zou worden' en een 'lastige situatie' zou opleveren.
De relatie tussen Indonesië en Nederland is volgens Kees Homan van defensie-instituut Clingendael echter niet beschadigd. 'Indonesië respecteert het als de Tweede Kamer de order zou blokkeren', zegt hij tegenover BNR Nieuwsradio. Andere orders tussen Nederland en Indonesië zijn volgens hem dan ook niet in gevaar gekomen.
De verkoop van de honderd Leopard 2A6 gevechtstanken levert Duitsland volgens de Jakarta Post zo'n 280 miljoen dollar op.
GroenLinks
Tweede Kamerlid Arjan El Fassed van GroenLinks vindt dat het kabinet Duitsland met klem moet verzoeken geen tanks te verkopen aan Indonesië, schrijft het ANP. El Fassed diende eerder een motie in waarin de Kamer zich uitsprak tegen de verkoop van Nederlandse Leopardtanks aan Indonesië, omdat het land zich schuldig maakt aan schendingen van de mensenrechten.
Volgens El Fassed is het de ministers Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Hans Hillen (Defensie) aan te rekenen dat Duitsland wel in zee gaat met Indonesië. 'Doordat het demissionaire kabinet het besluit 'in beraad' houdt en heeft verzaakt om andere EU-landen op de hoogte te brengen van een afwijzing, laat het ruimte bestaan voor Duitsland om de tanks wel te verkopen', stelt El Fassed.