Indonesisch leger bevrijdt twee gijzelaars in Irian Jaya

JAKARTA (ANP, AP) - Het Indonesische leger heeft bij de plaats Nabire in Irian Jaya twee gijzelaars bevrijd uit handen van de Beweging Vrij Papoea (OPM). Over het lot van dertien andere gegijzelden, waaronder twee Nederlanders, is niets bekend. Zij worden elders in Irian Jaya vastgehouden.

Legerwoordvoerder Maulud Hidayat maakte bekend dat een helikopter een duikvlucht had uitgevoerd op de schuilplaats van de rebellen, die daarop met achterlating van hun twee gijzelaars op de vlucht sloegen. De twee gijzelaars - een Fransman en een Indonesiër, die dinsdagavond door de OPM waren meegenomen - verkeerden in goede gezondheid.

Hidayat zei dat de OPM-leden die nog dertien mensen vasthouden niet zullen worden gearresteerd als zij de gijzelaars laten gaan. Hij zou dat ook hebben meegedeeld aan de delegatie van het Internationale Rode Kruis, die al twee weken probeert toegang te krijgen tot de gegijzelden.

Het Indonesische persbureau Antara meldde gisteren dat vier functionarissen van het Rode Kruis het oerwoud waren ingetrokken op zoek naar de gijzelnemers en hun gevangenen, maar een woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis ontkende dat gisteren met klem. De delegatie, onder wie een arts, wil volgens de Nederlandse woordvoerder wachten op defintieve toestemming van OPM-leider Kelly Kwalik. Deze heeft een week geleden al wel te kennen gegeven met de delegatie te willen praten.

De gijzeling van de dertien duurt al zeven weken. Bemiddelaars hebben niet meer gesproken met de OPM-leden sinds 25 januari, toen bisschop H. Münninghoff van Jayapura contact had met Kwalik. De gijzelaars zijn uitgeput, en een van hen, een zwangere Nederlandse, heeft malaria.

AARDBEVING

Het eiland Biak, iets ten noorden van Irian Jaya, werd dit weekeinde opgeschrikt door een zware aardbeving. Door de beving, waarvan het epicentrum 110 kilometer ten noorden van het eiland lag, ontstonden zeven meter hoge vloedgolven. Negentig mensen zijn om het leven gekomen, terwijl er nog 57 worden vermist. Meer dan tienduizend mensen zijn dakloos en een deel van het eiland is nog steeds onbereikbaar.

Volgens bisschop Münninghoff heeft de aardbeving geen problemen veroorzaakt in het bergachtige gebied in Irian Jaya zelf, waar de OPM de gijzelaars vasthoudt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden