Indonesisch familieportret grote favoriet op IDFA

Belinda van de Graaf

’Stand van de Sterren’ van de Nederlandse documentairemaker Leonard Retel Helmrich mocht een week geleden het documentairefestival IDFA openen, maar blijkt nu ook bij het publiek en de verschillende jury’s hoge ogen te gooien. Het sluitstuk in deze Indonesië-trilogie is samen met twee buitenlandse producties in de running voor de Joris Ivens Award, de hoofdprijs van het festival – zo is gisteravond in de talkshow op het Rembrandtplein bekendgemaakt.

De twee andere genomineerden voor de titel ’beste documentaire 2010’ zijn ’Marathon Boy’, een film over een marathontalentje afkomstig uit een Indiase sloppenwijk, gemaakt door de Britse debutante Gemma Atwal, en ’Holy Wars’ van de Canadese regisseur Stephen Marshall. Aanstekelijk aan ’Holy Wars’ is de manier waarop Marshall over een periode van enkele jaren de ideeën in kaart brengt van een fanatieke christen uit de VS en een radicale moslim uit Ierland, die zich inmiddels in Londen heeft gevestigd. Marshall werkt met een perfect gevoel voor drama toe naar het hilarische hoogtepunt van de film als Aaron Taylor, afkomstig uit de bible belt in Missouri, en spraakwaterval Khalid Kelly elkaar in Londen ontmoeten, en elkaar proberen te overtuigen van hun eigen gelijk. Aaron Taylor is er beduusd van. Khalid Kelly blijkt later, bij de kapper in Pakistan, zelfs voor medemoslims te fanatiek.

Wat de competitie om de beste Nederlandse documentaire betreft: ook daar blijkt ’Stand van de Sterren’ een van de drie favorieten van de jury. De tweede genomineerde is ’Parradox’ van In-Soo Radstake, een documentaire over de Nederlands-Surinaamse speelfilmregisseur Pim de la Parra, die het vooral moet hebben van zijn tragikomische hoofdpersoon. De derde kanshebber is ’Sta Me Bij!’ (’Stand by me’) van het duo Monique Lesterhuis en Suzanne Raes over de soms harde confrontatie tussen stafleden en ’klanten’ van de Sociale Dienst in Zutphen. Opmerkelijk is dat zowel ’Stand van de Sterren’ als ’Sta Me Bij!’ werd gemaakt met hulp van omroep Human.

Ten slotte heeft ’Stand van de Sterren’ ook als enige Nederlandse documentaire een plekje verworven in de Top-10 van het publiek – althans wat de tussenstand gisteravond betreft. Het festivalpubliek heeft zich de afgelopen dagen vooral ook opgetrokken aan ’Autumn Gold’ van de Duitse regisseur Jan Tenhaven. Het portret van hoogbejaarde atleten die zich voorbereiden op een belangrijke wedstrijd (zie de 100-jarige discuswerper Alfred), prijkt al enkele dagen op de eerste plaats van de publieksenquête.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden