Indonesiërs grijpen in omdat vlag West-Papoea blijft wapperen

JAKARTA (AP,ANP)- Het Indonesische leger heeft gisteren het vuur geopend op een menigte studenten die in het noordelijk deel van Irian Jaya voor een Vrij Papoea demonstreerde. Volgens de christelijke mensenrechtenorganisatie United Church vielen daarbij minstens vijf doden. Zeker twintig studenten raakten gewond.

Het bericht is nog niet door andere bronnen bevestigd. Het Indonesische staatspersbureau meldde enkel dat militairen met rubberkogels een demonstratie van 700 studenten uiteen hebben gedreven. Daarbij zouden 24 gewonden zijn gevallen.

De studenten betogen al enkele dagen op het eiland Biak en in de hoofdstad Jayapura. Ze ijveren voor een vrije staat West-Papoea, onafhankelijk van Indonesië, en voeren vlaggen van de Beweging voor Vrij Papoea (OPM). De Indonesische autoriteiten besloten op Biak in te grijpen omdat de studenten weigerden de vlag van West-Papoea te strijken.

Het incident staat niet op zichzelf. Afgelopen vrijdag werd in Jayapura een lid van de inlichtingendienst van de politie door betogers aangevallen en ernstig verwond. De man overleed een dag later. Veiligheidstroepen schoten een student dood en andere demonstranten raakten gewond.

Het eiland Biak is een gedeelte van de provincie Irian Jaya, die het westelijk gedeelte van Nieuw-Guinea beslaat. Het gebied is een voormalig Nederlandse kolonie die in 1963 onder zeggenschap van Jakarta kwam te staan. In 1969 konden Papoea's zich in een referendum uitspreken over hun toekomst. De uitslag luidde formeel aansluiting bij Indonesië, maar is volgens de beweging voor een vrij West-Papoea gemanipuleerd.

De onafhankelijkheidsbeweging in Irian Jaya is niet zo wijdverspreid als die in Oost-Timor, waar het Indonesische leger vorige week eveneens het vuur opende. Maar de beweging ziet momenteel de kans om zich openlijk te manifesteren nu de situatie in Jakarta instabiel is na de machtswisseling in mei, en nu president Habibie een speciale status heeft voorgesteld voor Oost-Timor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden