Indonesië ziet af van controle op kapitaal

Indonesië ziet onder druk van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) af van het instellen van restricties op de in- en uitvoer van kapitaal. De maatregel werd overwogen om 's lands munt, de roepia, te steunen.

Van onze redactie economie

Nog eind vorige week leek president Wahid gevoelig voor het Maleisische model dat in Azië met bewondering wordt bekeken. Direct na het uitbreken van de Aziatische crisis gooide Maleisië de grenzen dicht voor het kapitaal dat in het land aanwezig was. Dat leverde Maleisië een storm van kritiek op en bovenal een verstoorde relatie met de kapitaalverschaffers.

Desondanks herstelde de Maleisische economie snel en dat voorbeeld wilde Indonesië graag volgen. Anders dan Maleisië kan Indonesië echter niet op eigen kracht de economie op poten zetten. Het heeft daarbij de hulp van het Internationaal Monetair Fonds nodig. In februari zegde het IMF een steunpakket ter waarde van ruim 11 miljard gulden toe. Dat pakket, bedoeld voor een periode van drie jaar, is geen blanco cheque. Zo moet Indonesië de torenhoge schuldenlast saneren, het bankwezen herstructureren, de inflatie terugdringen en de verstoorde relaties met de internationale kapitaalmarkt normaliseren. En bij dat laatste past een controle op het kapitaalverkeer geenszins, zo heeft het IMF Wahid duidelijk gemaakt. Dat Wahid het Maleisische model loslaat, betekent in ieder geval dat het IMF een bedrag van omgerekend 850 miljoen gulden overmaakt. Van de toegezegde steun is nu 1,6 miljard gulden uitbetaald.

Het IMF toont zich tevreden over het economische herstel. De prijzen van consumptiegoederen zijn hoog maar stabiel. Het aantal armen is na de piek van 1998 aan het afnemen. De economische groei komt dit jaar volgens het IMF uit op vier procent, terwijl vorig jaar de economie niet groeide en in 1998 zelfs met 13 procent kromp.

Dat economische herstel kan slechts van tijdelijke aard zijn als de IBRA, de Indonesische bank voor wederopbouw, geen haast maakt met de verkoop van bedrijven die tijdens de crisis door de overheid zijn genaast. Teneinde de interesse van de investeerders niet te verliezen, moet de IBRA snel kopers zien te vinden voor onder meer PT Gajah Tunggal, de grootste bandenproducent van Azië. Veertig procent van de aandelen van autoconcern Astra International is al verkocht en vorige week is twintig procent van de aandelen van Bank Central Asia de markt opgegaan. Die maatregelen moeten de economie en dus de roepia steunen, vindt het IMF. De koers van de roepia lijkt daarvoor het bewijs. De munt stabilsieert zich de laatste dagen op een niveau van 8450 roepia tegen een dollar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden