Indonesië wijzigt grondwet

JAKARTA - Het Raadgevend Volkscongres van Indonesië (MPR) heeft besloten de politieke vertegenwoordiging van het leger in het parlement af te schaffen en directe presidentsverkiezingen in te voeren.

De MPR, het hoogste politieke orgaan dat elk jaar in augustus bijeenkomt, nam tijdens een tiendaagse vergadering zestien amendementen aan op de grondwet. Eén van de meest omstreden wijzigingen is de afschaffing in 2004 van de 38 parlementszetels voor de militairen. Sinds generaal Soeharto in 1960 de macht greep waren die voor hen gereserveerd. Eerder was afgesproken dat aan dat systeem pas in 2009 een eind zou komen.

Op de vertegenwoordiging van het leger in het parlement was zowel binnen als buiten Indonesië veel kritiek. Critici betwijfelen echter of de grondwetswijziging veel zal veranderen. Waarschijnlijk zullen de generaals hun invloed in de toekomst op andere manieren proberen aan te wenden, bijvoorbeeld door persoonlijke gesprekken met president Megawati Soekarnopoetri, zegt Dede Oetomo, hoogleraar aan de Airlangga Universiteit in Surabaya.

De invoering van directe verkiezingen voor de president en vice-president volgt ook over twee jaar. De MPR -dat tot nu toe de president benoemde- had dat recht vorig jaar al opgegeven. Toen werd echter geen besluit genomen over wat er moest gebeuren als geen van de kandidaten in de eerste ronde de absolute meerderheid zou halen. Nu is bepaald dat het volk dan kiest uit de twee paren die de meeste stemmen hebben gekregen.

De grondwetswijziging wordt gezien als de belangrijkste sinds de jaren zestig. De president werd sinds de regering van Soekarno in 1945 gekozen door het Volkscongres, dat bestaat uit het 500 zetels tellende parlement en 200 vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en gemeenten.

De MPR stemde tegen de invoering van de islamitische wetgeving, de sharia. Twee islamitische partijen trokken hun voorstel in vanwege de grote weerstand bij andere partijen en gematigde religieuze organisaties. Hoewel de roep om de sharia groeit in het grootste moslimland ter wereld, blijven de voorstanders daarvan in de minderheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden