Indonesië verbiedt islamistische beweging

Leden van de radicaal-islamitische beweging Hizbut Tahrir tijdens een anti-Charlie Hebdo protest in januari 2015. Beeld Getty Images
Leden van de radicaal-islamitische beweging Hizbut Tahrir tijdens een anti-Charlie Hebdo protest in januari 2015.Beeld Getty Images

Indonesië gaat de lokale tak van de radicaal-islamistische beweging Hizbut Tahrir via een rechterlijke procedure verbieden. Dat kondigde minister Wiranto van justitie gisteren aan.

Volgens de regering ondermijnt de beweging, die streeft naar een wereldwijde islamitische staat, de seculiere democratie in Indonesië. "Hun activiteiten veroorzaken spanningen in de samenleving", verklaarde Wiranto gisteren. "Ze bedreigen de veiligheid, openbare orde en eenheid."

De aankondiging komt op een moment van groeiende spanningen in Indonesië over de rol van de islam in de samenleving en de politiek. De overgrote meerderheid van de Indonesische bevolking is moslim, maar het land telt ook aanzienlijke minderheden van boeddhisten, hindoes, christenen en mensen die animistische religies aanhangen. Tot bezorgdheid van veel leden van deze minderheidsgroepen groeit de laatste jaren de invloed van conservatief-islamitische groepen.

In de aanloop naar recente gouverneursverkiezingen gingen honderdduizenden islamisten de straat op om te betogen tegen de zittende christelijke gouverneur Basuki Tjahaja Purnama, beter bekend als Ahok. Gouverneur Ahok, een bondgenoot van de Indonesische president Joko Widodo, verloor de verkiezingen van een moslimkandidaat, die in zijn campagne flirtte met de islamisten.

Kalifaat

Hizbut Tahrir ('Partij van de Bevrijding') is een internationale beweging die alle moslimlanden wil verenigen in één islamistische staat of kalifaat, waarin dan de sjaria, het islamitische recht, moet heersen. Hizbut Tahrir is tegen democratie en kapitalisme, en is ook fel anti-Israëlisch. De beweging is in veel moslimlanden verboden, maar is in heel wat westerse landen, waaronder Nederland, wel toegestaan, omdat zij zich beperkt tot vreedzame protesten.

De Indonesische tak van Hizbut Tahrir reageerde teleurgesteld op het aangekondigde verbod. "Wij opereren legaal, ordelijk en vreedzaam, en veroorzaken bijna nooit problemen", aldus een woordvoerder. "We zullen de noodzakelijke stappen zetten om ons tegen de ontbinding te verzetten."

Lees ook: Twee jaar cel voor gouverneur Jakarta wegens godslastering

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden