Indonesië-supporters Timor willen wapens

DILI - De spanning tussen voor- en tegenstanders van onafhankelijkheid op Oost-Timor neemt toe. Een delegatie van pro-Indonesische Timorezen is gisteren afgereisd naar Jakarta om zich te beklagen over het 'verraad' van de regering-Habibie. En ze willen wapens om zich te kunnen verdedigen.

De honderd man sterke Oost-Timorese afvaardiging wordt aangevoerd door Basilio Dias Araujo en generaal Abilio Soares. “Wij voelen ons na 23 jaar integratie door Indonesië verraden”, zegt Dias Araujo, medewerker van de Indonesische gouverneur in Dili.

Pro-Indonesische activisten vrezen voor een burgeroorlog als het Indonesische leger zich terugtrekt uit het sinds 1975 bezette eilanddeel. Vorige week liet Indonesië weten te overwegen Oost-Timor onafhankelijkheid te verlenen als de inwoners van het gebied een plan voor ruimere autonomie afwijzen. Dat laatste is onderwerp van besprekingen met Portugal, de vroegere koloniale macht op Timor, onder auspiciën van de Verenigde Naties.

Terwijl Indonesië-aanhangers naar Jakarta reisden, reden ongeveer driehonderd Oost-Timorese separatisten demonstratief in konvooi door Dili. Zij riepen met niets minder dan onafhankelijkheid genoegen te nemen. De betogers ontrolden vlaggen en een spandoek met 'Xanana vrij', een verwijzing naar de leider van het gewapende Oost-Timorese verzet, Xanana Gusmao.

Gusmao zit nog steeds in de Cipinanggevangenis in Jakarta. De Indonesische minister van justitie maakte gisteren bekend dat hij binnenkort huisarrest krijgt.

De Oost-Timorese leider deed een oproep aan zowel zijn supporters als de pro-Indonesië factie op Timor om rustig te blijven. “We moeten elkaar omarmen in nationale eenheid en radicalisme vermijden”, bezwoer hij in zijn door de Portugese radio uitgezonden boodschap. Hij probeerde de aanhangers van integratie met Indonesië een hart onder de riem te steken door te onderstrepen dat zij nergens bang voor hoeven te zijn. “Jullie hoeven niet te vrezen voor jullie banen.”

Maar zijn boodschap lijkt op Timor niet meer gehoord te worden. Gusmao-supporters geloven dat de pro-Jakarta groepen bezig zijn zich voor te bereiden op de strijd. Het verhaal gaat dat “ze wapens hebben en jongeren dwingen zich aan te sluiten bij hun milities”. Kunnen de separatisten dan achterblijven?

Het gematigder standpunt van Jakarta over Timor leidt in elk geval tot een verbetering van de relatie met Portugal. Dit weekeinde is voor het eerst sinds het verbreken van de bilaterale betrekkingen na de Indonesische invasie weer een Portugese diplomaat in Jakarta aangekomen. Ana Gomes heeft een loket geopend in de Nederlandse ambassade in Jakarta, als eerste stap naar normalisering van de betrekkingen. Lissabon ontvangt een Indonesische diplomatieke vertegenwoordiger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden