Indonesië moet duidelijkheid bieden over Timor

AMSTERDAM - Vertegenwoordigers van Indonesië en Portugal praten dit weekeinde samen met VN-chef Kofi Annan over Oost-Timor. Jakarta verraste ruim een week geleden met de mededeling over mogelijke onafhankelijkheid voor de provincie. Maar onduidelijk blijft wat de Indonesiërs nu precies bedoelen.

De regering-Habibie herhaalde gisteren nog eens haar voorstel voor zelfbestuur op Oost-Timor. Het in 1976 geannexeerde eilanddeel kan een eigen politiek systeem krijgen met eigen verkiezingen en parlement, en zelfs een eigen provinciale vlag. Die zou dan naast, of liever gezegd ónder de Indonesische moeten wapperen, want Timor blijft wel deel van Indonesië, onderstreepte minister van buitenlandse zaken Ali Alatas.

Een referendum over het voorstel komt er niet, bezwoer Alatas. Maar tegelijkertijd heeft Jakarta laten doorschemeren dat het nieuwe Indonesische parlement, dat op 7 juni wordt verkozen, zou moeten beslissen over onafhankelijkheid als het autonomie-idee wordt afgewezen.

Dat laatste valt moeilijk te begrijpen: wie moet het voorstel afwijzen als niemand naar zijn mening gevraagd mag worden? En waarom zou een nieuw Indonesisch parlement Timor opeens laten gaan? Prominenten als Megawati en moslimleider Abdurrachman Wahid hebben al gezegd dat het deel van Indonesië moet blijven. En waarom worden pro-Indonesische groepen bewapend door Jakarta, zoals Alatas deze week toegaf?

President Habibie heeft gisteren gesuggereerd dat parlementsleden van Oost-Timor die deze zomer worden gekozen, moeten oordelen over de Indonesische plannen voor de 27ste provincie. Maar westerse diplomaten noemen dat absurd. Welke Oost-Timorezen zullen in juni gaan stemmen voor het parlement in Jakarta? Zeker niet de voorstanders van onafhankelijkheid.

Het lijkt erop dat Jakarta probeert de wereldopinie wat meer op zijn hand te krijgen. Maar daarover kan dit weekeinde duidelijkheid komen. Portugal en Kofi Annan gaan er vanuit dat het aanbod van onafhankelijkheid op tafel ligt. Zij willen dan ook bespreken welke consequenties daaruit voortvloeien.

Ondertussen is de situatie op Timor behoorlijk gespannen geraakt door de vage beloften. Zowel de in Jakarta vastzittende verzetsleider Gusmao Xanana als bisschop Belo hebben gevraagd om ontwapening van de burgermilities.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden