Indonesië hopeloos verdeeld over aanvallen

JAKARTA - ,,Weg met de Amerikanen! Boycot alle imperialistische produkten!'', scanderen al dagenlang radicale moslims voor de zwaarbewaakte Amerikaanse ambassade in Jakarta. De demonstranten eisen dat de regering vanwege de bombardementen op Afghanistan de banden met de VS verbreekt. Al gaat het om een relatief kleine groep radicale moslims, de demonstraties hebben grote gevolgen voor de economie.

In de doorgaans levendige toeristenwijk Jalan Jaksa is bijna geen buitenlander meer te bekennen. De terrasjes liggen er verlaten bij. In hotel Margot moppert de eigenaar dat zijn omzet de afgelopen week met zeventig procent is gedaald. ,,De buitenlanders zijn bang.''

Iets verderop in een van de vele reisbureautjes zit het personeel zich te vervelen. ,,Alleen op basis van geruchten durven de buitenlanders niet meer te komen. Maar er is hier werkelijk niets aan de hand'', zegt een medewerkster verontwaardigd.

Dagelijks gaan in Jakarta de geruchten dat de radicale moslim-militie FPI, alle buitenlanders de hoofdstad wil uitgooien. Woensdagavond gonsde het dat ze op weg waren richting de Jalan Jaksa. De wijkoudste vroeg vergeefs politiebewaking. De lokale horecabond heeft nu zelf maar 24-uurs bewaking ingesteld.

Ook verschillende westerse ambassades klagen dat de politie het laat afweten. Vorige week vroegen de ambassadeurs gezamenlijk extra bewaking bij de hoofdcommissaris. Voor de Amerikaanse ambassade in hartje Jakarta wemelt het inmiddels van het prikkeldraad en de politie. Maar liever zagen de ambassadeurs dat de regering een einde maakt aan de demonstraties, waarbij vlaggen en afbeeldingen van president Bush in vlammen opgaan.

Ondertussen is de Indonesische politiek hopeloos verdeeld over de vraag welk standpunt ze moet innemen tegen de Amerikaanse bombardementen. De Raad van Islamitische leiders (MUI) heeft vice-president Hamzah Haz, zelf een conservatieve moslim, gevraagd de banden met Amerika te verbreken. De parlementaire commissie voor buitenlands beleid wil dat Indonesië de VN vraagt te stoppen met de aanval. Voorzitter Ibrahim Ambong noemde de bombardementen zelfs een 'daad van terrorisme'.

President Megawati kan niet zover gaan. Ze heeft het Westen hard nodig om de in crisis verkerende economie uit het slop te halen. Als dank voor de Indonesische steun tegen het terrorisme, beloofde de Amerikaanse president Bush haar financiële hulp.

Islamitische organisaties eisen een dialoog met de president. Ze verwijten haar de Indonesische moslims onvoldoende te steunen. De kruistocht tegen terrorisme die president Bush aankondigde wordt door veel moslims als een djihad tegen de islam uitgelegd. Radicale moslimorganisaties willen daarom hun moslimbroeders in Afghanistan helpen. President Megawati verbood hun reis.

Maar haar vice-president Hamzah Haz zegt de moslims niet te kunnen stoppen. Sindsdien is de prille relatie tussen Megawati en Haz, die nog geen drie maanden oud is, ernstig verstoord. De aanvallen op Afghanistan hebben abrupt een einde gemaakt aan de wittebroodsweken van het duo.

De gevolgen van de onrust zijn inmiddels goed zichtbaar in Indonesië. De koers van de roepia is met vijftien procent gedaald, waardoor de krappe staatsbegroting opnieuw bijgesteld moet worden. Gouverneur Sabirin van de Centrale Bank zei dat het terugbetalen van de schulden nu bijna onmogelijk is geworden. Op de aandelenbeurs is het rustiger dan ooit.

De conservatieve moslims in het parlement malen er niet om. Ze willen dat de Indonesische regering overgaat tot een boycot van alle Amerikaanse produkten. ,,Tijdens de revolutie in de jaren '40 hadden we het veel beroerder dan nu. We moeten gewoon weer de fiets pakken'', zegt Hartono van de Ster en Maan-partij. ,,Principes zijn belangrijker dan de oorlogszuchtige taal van de westerse imperialisten.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden