Indonesië en Maleisië bieden vluchtelingen toch opvang

Een moeder met twee kinderen, gevlucht uit Birma en nu in Kuala Lumpur. Beeld epa
Een moeder met twee kinderen, gevlucht uit Birma en nu in Kuala Lumpur.Beeld epa

Indonesië en Maleisië zijn bereid 7000 vluchtelingen die nu nog op zee zitten, op te vangen. Dat heeft de Maleisische minister van Buitenlandse Zaken Datuk Seri Anifah Aman tegen Maleisische media gezegd. Voorwaarde is wel dat de gestrande vluchtelingen binnen een jaar worden gerepatrieerd. De internationale gemeenschap zou zorg moeten dragen voor de repatriëring en de financiering, aldus de bewindsman.

redactie

Honderden bootvluchtelingen uit Birma en Bangladesh kwamen vandaag aan land in de provincie Atjeh, in het noorden van het Indonesische eiland Sumatra. Een Indonesisch reddingsteam vond vijfhonderd migranten op zee en bracht een deel van hen met bootjes naar de stad Kuta Binje. Meer dan 430 vluchtelingen werden naar de kust gebracht door vissers. Dat heeft Herman Sulaiman van de reddingsdiensten in Atjeh gezegd. De migranten zwierven al maanden op zee rond.

'Ze vertoonden uitdrogingsverschijnselen, waren zwak en sommigen zelfs stervend', zei Khairul Nove, hoofd van de reddingsdiensten in Langsa op Atjeh. Een van de vluchtelingen zei dat het schip waarop hij zat motorproblemen kreeg. De kapitein was er vandoor gegaan en de boot met vluchtelingen zwierf vier maanden op zee rond voordat ze werden gevonden door de vissers. 'We hadden geen eten meer, we wilden naar Maleisië maar daar werden we geweigerd.'

Onder de vluchtelingen zijn vrouwen en kinderen. De migranten lijden aan uitdroging en zijn uitgehongerd.

Vluchtelingencrisis

Op zee in Zuidoost-Azië is een vluchtelingencrisis ontstaan omdat duizenden moslimmigranten hun overwegend boeddhistische thuisland zijn ontvlucht. Ze maken deel uit van de Rohingya die in Birma niet wordt erkend als bevolkingsgroep. De meeste vluchtelingen drijven op zee omdat ze zijn weggestuurd door Indonesië, Thailand en Maleisië. Zo'n 2000 vluchtelingen is het inmiddels wel gelukt aan land te komen.

Hoewel de regering van Birma vorige week nog zei dat de vluchtelingen niet haar verantwoordelijkheid zijn, stelt het land zich vandaag toch humaner op. 'Birma is bereid om degenen die lijden op zee humanitaire hulp te bieden', liet het Birmese ministerie van Buitenlandse Zaken weten. In de verklaring staat ook dat Birma zich zorgen maakt over onschuldige migranten.

Beraad over aanpak

Vandaag spraken Indonesië, Maleisië en Thailand over de vluchtelingenproblematie. Ook vertegenwoordigers van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) waren daarbij aanwezig. Indonesië gaf eerder nog aan dat vluchtelingen niet aan land mogen, maar dat ze wel humanitaire hulp op zee kunnen krijgen als dat nodig is.

Birma was niet aanwezig bij het crisisoverleg. De Birmese Nobelprijswinnares en vrijheidsicoon Aung San Suu Kyi weigert zich te uiten over de vluchtelingencrisis in Zuidoost-Azië. Haar partij volgt de harde lijn van de regering ten aanzien van het burgerrechtenvraagstuk voor de Rohingya-minderheid in het land. 'Het is een zaak van de regering om zich met dit thema te bemoeien. U kunt het beter aan de regering vragen', zei Suu Kyi tegen verslaggevers van lokale media. Een woordvoerder van haar NLD-partij hield zich vandaag in gesprek met het Duitse persbureau DPA op de vlakte. 'Het zijn mensen, ze kunnen aanspraak maken op burgerrechten.'

Volgens de geldende wetten van Birma is dat echter voor de Rohingya vrijwel onmogelijk, zeggen mensenrechtenactivisten. Mensen krijgen alleen volledige burgerrechten als ze behoren tot etnische groepen die voor 1823 in het huidige territorium van het land woonden.

De Rohingya worden evenwel niet als etnische groep erkend. Mensen kunnen voorts alleen aanspraak maken op gedeeltelijke burgerrechten als ze kunnen aantonen voor de onafhankelijkheid van 1948 een aanvraag te hebben ingediend voor het staatsburgerschap.

Aung San Suu Kyi (in het midden) zwijgt over de vluchtelingencrisis. Beeld EPA
Aung San Suu Kyi (in het midden) zwijgt over de vluchtelingencrisis.Beeld EPA

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden