Indonesië blijft mensenrechten schenden, aldus Amerikaans rapport

JAKARTA (AP, Reuter) - Honderden moslims hebben gisteren in de Indonesische stad Rengasdengklok hun woede gekoeld op kerken, een Chinese tempel, banken, winkels en auto's over een vermeende belediging van de islam door een christen.

Volgens ooggetuigen werden vijf kerken beschadigd. Twee mensen zouden zijn gearresteerd. “Honderden mensen die 'Allah is groot' riepen, kwamen vanmorgen uit hun huizen en de moskeeën. Zij bekogelden de kerken en de tempel met stenen. Er werden ruiten ingegooid, en muziekinstrumenten en de bijbel werden vernield”, aldus een getuige. De stad Rengasdengklok ligt op Java, 50 kilometer ten oosten van Jakarta.

De menigte zou in razernij zijn ontstoken na berichten dat een Chinese handelaar zich had beklaagd over een groep moslims die te luidruchtig hun gebeden had gezegd. De woning van de handelaar, een christen, en zijn winkel zijn verwoest. De man zocht bescherming bij een politiepost. Volgens een militaire woordvoerder was er sprake van een “spontane actie” die door een “misverstand” op gang was gebracht. De orde werd hersteld door drie vrachtwagenladingen oproerpolitie met automatische wapens.

De laatste maanden hebben zich op talrijke plaatsen in Indonesië etnisch-religieuze conflicten voorgedaan. Daarbij zijn meer dan tien doden gevallen. De indruk bestaat dat een aantal van deze conflicten zijn uitgelokt met het doel organisaties of leiders daarvan in diskrediet te brengen, die zich kritisch opstellen tegenover het bewind. Zo klaagde Abdurrachman Wahid, een medestander van oppositieleidster Megawati, dat hij en zijn organisatie van gematigde moslims tot doelwit zijn gemaakt.

Vier medestanders van Megawati kregen gisteren een half jaar cel, omdat zij vorig jaar juli met stenen hebben gegooid bij rellen in Jakarta over de afszetting van Megawati als leidster van de PDI. Hun verdediger achtte in beroep gaan tegen de straf zinloos: “Niemand gelooft nog dat een beroep rechtvaardigeheid zal brengen.”

De vier veroordeelden zijn de laatsten van een hele groep van Megawati-supporters, die werden opgepakt in verband met de ongeregeldheden. Vorig jaar november kregen 116 mensen vier maanden, precies de tijd die zij in voorarrest hadden gezeten.

Schendingen

Indonesië blijft de rechten van de mens schenden, zo hebben de Verenigde Staten gisteren verklaard. In een jaarlijks uitkomend rapport over mensenrechten, omschrijft het ministerie van buitenlandse zaken de Indonesische regering in 1996 als onverminderd repressief en adequate wetgeving tegen marteling ontbreekt.

De staat behoudt zijn vaste greep op de Indonesische politiek, aldus het rapport van het State Department. Er zijn ernstige beperkingen van het recht op vrije vergadering. Met het oog op de parlementsverkiezingen dit jaar heeft de regering actie ondernomen om politieke tegenstanders te intimideren. Het rapport noemt in het bijzonder Oost-Timor en Irian-Jaya, waar gevangenen worden gemarteld en mishandeld. Het is een misvatting dat de situatie daar verbetert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden