Indonesië aarzelt over korvetten

JAKARTA - Ook als de Tweede Kamer vandaag toestemming verleent voor de verkoop van vier marineschepen naar Indonesië, is het zeer onzeker of scheepswerf De Schelde de order krijgt. Dat zeggen verscheidene bronnen in Indonesië.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de vraag of Nederland een wapenexportvergunning verleent voor de schepen. Hiertegen zijn bezwaren gerezen omdat de Indonesische marine bij de oorlog in Atjeh betrokken is. Voorwaarde voor een exportvergunning is dat Nederlands materieel niet wordt ingezet in oorlogsgebieden of op plekken waar mensenrechten worden geschonden.

Ondertussen wil in Indonesië de defensiecommissie van het parlement opheldering over het contract. De wet stelt dat wapentuig alleen met toestemming van de minister van defensie mag worden gekocht. De minister kan die bevoegdheid overdragen. ,,Voor zover ik weet heeft de minister dat niet gedaan. Hij is ziek. Ik weet niet beter dan dat er een voorlopig koopcontract ligt en nog geen definitieve versie'', zegt parlementariër Djoko Susilo, die zich vorig jaar over de order boog.

Woordvoerder Adul Azis van het ministerie van defensie zegt dat het contract met De Schelde wel degelijk goedkeuring van de minister heeft. Maar ook hij adviseert de scheepswerf de fles champagne nog niet te openen. Indonesië wil voor de vier korvetten, kleine fregatten, krediet bij het buitenland aanvragen. Het ministerie van financiën wil daar echter vooralsnog geen toestemming voor geven. ,,Er is nog een lange weg te gaan'', zegt Aziz.

Achter de rug van de Nederlandse scheepswerf zijn China en Italië met een stevige lobby begonnen. Volgens Susilo ligt er inmiddels een offerte uit Italië die een stuk goedkoper is dan die van De Schelde. ,,Ze maken gebruik van de verwarring die rond het contract en de ziekte van de minister is ontstaan.''. Op basis van anonimiteit durft een parlementariër uit de defensiecommissie te voorspellen dat de Nederlandse scheepwerf het kan gaan afleggen. Inmiddels bemoeit ook de echtgenoot van president Megawati, Taufik Kiemas, zich met de korvetten. Hij steunt de Italianen.

Militair deskundige Salim Said kijkt er ook niet van op als de Nederlanders verliezen. ,,Verschillende landen hebben in Jakarta kantoren voor hun verkopers van wapentuig geopend, die de deur in het parlement en bij de legereenheden platlopen. Het 'administratieve probleem' in het contract met De Schelde zou volgens Salim gebruikt kunnen worden om van de Nederlandse korvetten af te komen.

In welke mate Indonesië zich zal inzetten voor voortzetting van de relatie met De Schelde hangt ook af van de discussie vandaag in Den Haag. Indonesië is het 'gezeur' van landen als Nederland en Groot-Brittannië zat. Dat laatste land leverde Indonesië gevechtsvliegtuigen, maar protesteerde toen deze 'hawks' bombardementen uitvoerden op dorpen in Atjeh. Militair deskundige Salim Said reageert zelfs boos. ,,In Atjeh speelt zich een legale oorlog af. Als jullie bang zijn om betrokken te raken, kun je beter geen marineschip meer aan ons verkopen. Bemoei je niet met onze soevereiniteit''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden