Indiëveteraan: Voor mij is defilé Wageningen heilig

Oud-militairen laven zich aan aandacht die eerder ontbrak

Wageningen was gisteren het middelpunt van Bevrijdingdag. En terecht, zei premier Mark Rutte in zijn openingspeech. Dat was muziek in de veteranenoren. Oud-strijders waren massaal naar de Gelderse stad getrokken waar op 5 mei 1945 de Duitse bezetter in Hotel de Wereld.

"Voor mij is 5 mei in Wageningen iets heiligs", stelt Indië-veteraan Alexander Lucas, vlak voor hij aan het bevrijdingsdefilé begint. Hij praat met twee geüniformeerde kameraden - net als hij dik in de tachtig - over hun drie jaren in Nederlands-Indië. Al snel na de bevrijding van Nederland werden ze als achttien- en negentienjarige jongens uitgezonden. "We kregen amper training", zegt Lucas.

Ook zijn regimentgenoot Leo Harmeling wil blijven defileren in Wageningen. "Het moet, het moét, het moét", zegt hij met stijgend volume. Mensen moeten de veteranen zien, stelt hij. De aandacht voor oud-militairen is nodig: waardering die in 1949 ontbrak. Lucas: "We werden verguisd. Er was geen nazorg."

Het publieke eerbetoon aan veteranen kreeg vanaf 1987 in Wageningen een vaste plek, op initiatief van Prins Bernhard. Stilaan verschoof de aandacht van de Tweede Wereldoorlog naar Nederlandse veteranen in bredere zin.

Nadat in 2005 kroonprins Willem-Alexander het laatste defilé in deze vorm afnam, bleven veteranen aandringen op voortzetting. Lucus en Harmeling zijn blij met het huidige bevrijdingsdefilé: er komen mensen op af die nooit (oud-)militairen zien.

In de binnenstad zijn de geüniformeerde oud-strijders en -verzetslieden de helden van het publiek. Op de terrassen waar ze hun biertjes drinken krijgen ze nauwelijks rust. Camera's zoemen volop. Guinea-gangers Dick van Roest en Wim Lieshout laten het over zich heenkomen. Het is een reünie voor ons, zeggen ze. Sinds enkele jaren doen ze aan defilés mee. "De eerste keer in Den Haag, dat was kippenvel", zegt Van Roest. "Al die mensen die voor je klappen."

In Wageningen is het applaus voor veteranen en voor figuranten die personages uit de Tweede Wereldoorlog uitbeeldden. Het aantal veteranen uit die tijd mag snel slinken, de herinnering aan hen blijft, zegt Sander de Vries, bestuurslid van Commandovereniging Gelderland. Het Korps Commandotroepen, in 1942 gesticht, verloor bij de operatie Market Garden in 1944 bij Oosterbeek zijn eerste lid. "Alleen al daarom horen wij bij het Wageningse defilé, al is het wat toeristisch. Hier kunnen we ons presenteren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden