Indiërs massaal naar banken om rekening te openen

Bij een staatsbank de hoofdstad Delhi komen mensen hun formulieren inleveren waarmee ze een bankrekening kunnen aanvragen. Beeld ap
Bij een staatsbank de hoofdstad Delhi komen mensen hun formulieren inleveren waarmee ze een bankrekening kunnen aanvragen.Beeld ap

Tienduizenden mensen hebben de afgelopen weken in India een bankrekening geopend. Dat heeft de Indiase vereniging van bankiers vandaag bekendgemaakt. Honderden miljoenen -  veelal arme - Indiërs hebben geen bankrekening, maar de overheid is een campagne begonnen om elk huishouden aan een rekening te helpen.

redactie internet

De run op de banken ontstond nadat de nieuwe premier Narendra Modi tijdens een toespraak op de Indiase onafhankelijkheidsdag op 15 augustus een oproep deed. Modi noemde het "een nationale prioriteit" om de bevolking aan een bankrekening te helpen. "Er zijn miljoenen gezinnen met mobiele telefoons, maar zonder bankrekening", zei hij.

Het hebben van een bankrekening is verre van vanzelfsprekend in India, waar honderden miljoenen mensen een dollar of minder per dag te besteden hebben. Hoewel de economie de afgelopen jaren behoorlijk is gegroeid heeft bijna 40 procent van de 1,27 miljard Indiërs geen bankrekening.

Slechts rond de 4 procent van de bevolking laat zijn salaris uitbetalen op een bankrekening. Mensen die geld willen lenen - bijvoorbeeld boeren die zaaigoed nodig hebben - moeten dat doorgaans doen bij handelaren op de zwarte markt die woekerrentes rekenen.

Modi's streven is om tussen nu en 2018 150 miljoen nieuwe rekeninghouders in te schrijven, liefst minimaal twee per huishouden. Volgens de premier - wiens partij afgelopen mei de verkiezingen met overmacht won - remt het niet hebben van een bankrekening de economische ontwikkeling.

Verder is de verwachting dat het hebben van een bankrekening ook helpt om de veel voorkomende corruptie tegen te gaan, waarvan alle lagen van de Indiase bureaucratie zijn doortrokken. Als mensen een bankrekening hebben kunnen daar ook hun subsidies, toelagen en uitkeringen op gestort worden, wat de corruptie vermindert, zo is de hoop.

Om mensen te motiveren om een bankrekening te openen, geeft de Indiase regering aan iedere rekeninghouder een levensverzekering van 100.000 roepie (1250 euro). Ook mogen mensen 5000 roepie rood staan en is het toegestaan om de rekening aan te houden zonder dat er iets op staat.

Bij de aanvraag voor een bankrekening wordt ook een vingerafdruk genomen, ter identificatie. Veel (arme) Indiërs hebben geen officiële papieren of een woonadres, wat het aanvragen van bijvoorbeeld een bankrekening ernstig bemoeilijkt. Beeld ap
Bij de aanvraag voor een bankrekening wordt ook een vingerafdruk genomen, ter identificatie. Veel (arme) Indiërs hebben geen officiële papieren of een woonadres, wat het aanvragen van bijvoorbeeld een bankrekening ernstig bemoeilijkt.Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden