Indië-veteranen 'verbranden' last van verleden

ARNHEM (ANP) - Een ruwhouten kruis in de Arnhemse Sint Walburgiskerk markeerde zaterdag voor enkele honderden Indië-veteranen het afwerpen van de last van hun verleden. De briefjes met pijnlijke herinneringen die ze tijdens een oecumenische dienst erop hadden geprikt, werden na afloop buiten verbrand.

“Gedenken leidt tot verzoening met jezelf, met je vrienden, met je volk”, hield initiatiefnemer W. Schot zijn aanwezige mede-veteranen en hun partners voor. Met hun louterende daad vervulden de geëmotioneerde oud-militairen een bijbeltekst uit Kolossenzen 2, vers 14: “God heeft al onze overtredingen vergeven. Hij heeft het bewijsstuk dat tegen ons was aan het kruis genageld.”

Wim Schot had, na een oproep van de Stichting Dienstverlening Veteranen in diverse veteranen- en defensie-maandbladen, meer dan tachtig telefoontjes van veteranen gekregen. Voor de een was de dienst een mogelijkheid tot “erkenning van eigen zwakte en schuld”, terwijl de ander van schuldgevoel niets wilde weten. “We zijn door ons volk gestuurd.”

Ds. K. le Grand, gereformeerd emeritus legerpredikant, die samen met oud-aalmoezenier dr. G. J.M. Wentholt voorging, zag de dienst als een “pastorale handreiking” aan veteranen die het nog steeds moeilijk hebben met hun ervaringen in het voormalig Nederlands-Indië. “Met het gevoel van schuld moet het een keer uit zijn”, aldus Le Grand. “Als er iets verkeerd is geweest, dan was dat de schuld van het hele Nederlandse volk.”

Centraal stond het woord van Jezus uit Mattheüs 11, vers 28: “Komt allen tot Mij die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven.” Volgens Le Grand doelde Jezus hier vooral op “de last van een beschadigd geweten en de last van een innerlijk gevoel van droefheid”. “Daarvoor zijn we hier bijeen. Geef u over aan de barmhartigheid en trouw van God.”

Als “teken van vriendschap en van de wil om alles wat geweest is te overkomen” hield ook Suhendro Sosrosuwarno uit het Javaanse Solo, ex-kapitein van de TNI - de toenmalige Indonesische tegenstander - een toespraak. “Ik ben dankbaar dat ik, uw voormalige tegenstander, dit sacrale moment mag meebeleven”, zei hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden