Indices Wall Street eindigen op licht positieve noot

(Novum/Betten) - De aandelenindices op Wall Street (VS) zijn maandag licht hoger de dag uitgegaan na een twijfelende sessie. GM kondigde een reorganisatie aan, Boeing ontving grote orders en American Express werd opgewaardeerd. Investeerders hadden maandag tijdens de vroege handel nog last van hogere olieprijzen, maar die vrees nam in de middag wat af.

Een halfuur na de openingsbel verschenen de leading indicators. In de VS is de index in oktober 2005 met 0,9% gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Economen rekenden op een stijging van 1%. In september daalden de leading indicators met 0,8%, waar eerder een afname van 0,7% was gemeld.

De Dow Jones-index noteerde bij de slotbel 0,5% hoger op 10.820,28 punten. De S&P 500-index won 0,5% tot 1.254,85 en de Nasdaq Composite liep aan het einde van de dag 0,7% op naar 2.241,67. De euro viel 0,4% tot USD 1,1727 en een vat olie kostte in New York USD 57,75, een plus van 0,9%.

De dollar won licht terrein tegen de euro, na uitspraken van ECB-president Trichet. Hij bevestigde maandag weliswaar de eerderde plannen voor een verhoging van de Europese rentetarieven, maar Trichet beklemtoonde dat deze stap geen trend wordt en de economische groei niet zal ondermijnen.

Binnen de Dow Jones Index waren uiteindelijk negentien stijgers te vinden tegenover elf dalers. Boeing voerde de winnaars aan met een plus van 3,1%. Boeing meldde op de luchtshow in Dubai een order van ILFC, een onderdeel van verzekeraar AIG. De onderneming bestelde twintig 787 Dreamliners voor USD 2,7 miljard. Ook werd bekend dat China zeventig Boeing 737's koopt voor USD 4 miljard.

General Motors (-1,95%), dat in juni nog stelde 25.000 van de Noord-Amerikaanse banen te willen schrappen tot 2008, kondigde maandag de sluiting van 12 fabrieken en het verdwijnen van 30.000 arbeidsplaatsen aan. Het bedrijf ziet een 'significante' last vanwege de herstructureringen.

CEO Rick Wagoner stelde in een toelichting dat 'de maatregelen noodzakelijk zijn om de kosten bij GM weer op een lijn te krijgen met de concurrenten'. De stappen vormen onderdeel van een plan om de Noord-Amerikaanse activiteiten winstgevend te maken. Wanneer dat zal zijn, werd niet duidelijk.

UBS gaf American Express een opwaardering mee naar buy. De zakenbank gelooft dat de sterke volumes voor het bedrijf ook zullen aanhouden in 2006 en 2007. De winst per aandeel zal daarom uitkomen aan de bovenkant of boven de doelstellingen van het management. American Express realiseerde over het derde kwartaal van 2005 een nettowinst van USD 1.030 miljoen. Het aandeel won maandag 2,0%.

Sportschoenenmaker Nike viel 1,4% terug. Broker J.P. Morgan verlaagde zijn rating op het aandeel tot neutral. De analist is bang dat de groei in de markten van Nike zal afvlakken. Het bedrijf kwam maandag ook in het nieuws omdat een bedrijfsvliegtuig met onder meer de CEO aan boord na het opstijgen problemen met het landingsgestel kreeg. Uiteindelijk landde de kist veilig in Oregon.

Medisch concern Mentor (-8,4%) heeft een bod gedaan op branchegenoot Medicis (+13,2%). Het bod in aandelen ter waarde van USD 2,2 miljard werd direct afgewezen door het bestuur van Medicis. Het bedrijf wil op zijn beurt Inamed acquireren. Die onderneming wordt echter ook als overnameprooi gezien door Allergan, de Amerikaanse fabrikant van rimpelbehandeling Botox die meer wil betalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden